Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Oplossing voor uitbetalen gastouders aan huis

Gastouders die ook andere kinderen opvangen in het huis van de vraagouder, zouden vanaf 1 januari 2018 onbetaalbaar worden vanwege wijzigingen in de Wet Minumumloon. Hiervoor is nu een oplossing gevonden.
Foto: Panther Media

De afspraak is dat ouders in dit geval gezamenlijk ervoor moeten zorgen dat de gastouder in ieder geval één maal het minimumloon en minimumvakantiebijslag ontvangt. Dit is te lezen in een brief van het ministerie van Sociale Zaken na Kamervragen van VVD-Kamerlid Chantal Nijkerken-de Haan.

Uitbuiting

Voormalig minister Asscher wilde uitbuiting van werkenden aanpakken en besloot dat werk onder een overeenkomst van opdracht (ovo) tenminste het wettelijk minimumloon moest opleveren. Gastouders moesten daardoor een veelvoud van het minimumloon vragen en prijzen zichzelf zo uit de markt.

Familierelatie

Brancheorganisatie Kinderopvang en de Vereniging GastouderBranche (VGOB) gingen in gesprek met het ministerie over dit probleem. Daaruit is een oplossing gekomen die in verschillende situaties toegepast kan worden. Is er sprake van een familierelatie tussen de gastouder en vraagouder en worden er daarnaast kinderen uit andere gezinnen op het adres van de vraagouder opgevangen, dan moeten deze ouders een gezamenlijke overeenkomst van opdracht (ovo) sluiten met de gastouder. Hierin kunnen de vraagouders civielrechtelijk vastleggen dat zij aansprakelijk zijn voor hun eigen bijdrage voor de gastouder. Stel dat één van de vraagouders wegvalt, dan kunnen de andere vraagouders worden aangesproken op het alsnog uitbetalen van het wettelijk minimumloon aan de vraagouder.

Gezagsrelatie

Is er geen sprake van een familierelatie tussen gastouder en vraagouder, maar worden er net als in het vorige voorbeeld kinderen van meerdere vraagouders op het adres van één van de vraagouders opgevangen, dan is er doorgaans sprake van een gezagsrelatie. Als de gastouders minder dan vier dagen opvang verzorgt, is de regeling Dienstverlening aan Huis van toepassing. In dit geval moet het wettelijk minimumloon en minimumvakantiebijslag voor vier weken vakantie per jaar worden betaald.

Beloningen

De gastouder kan met de overige ouders een ovo sluiten en zij valt dan met twee (of meer) overeenkomsten onder de wet op het Minimumloon. In dit geval kan er in beide overeenkomsten geregeld worden dat beloningen die ontvangen zijn van derden gezien worden als beloningen die van de werkgever afkomstig zijn. De bijdragen van de andere vraagouders moeten dan wel volgens een vaste maatstaf aan de andere vraagouders in rekening worden gebracht. Het totaalbedrag moet dan minimaal het wettelijk loon bedragen. In dit geval moeten deze afspraken met de gastouder worden vastgelegd als arbeidsvoorwaarde. De ouder die een overeenkomst heeft volgens de regeling Dienstverlening aan Huis blijft verantwoordelijk voor doorbetaling bij ziekte en vakantie.

Aansprakelijk

Gastouders kunnen ouders aanspreken op het ontvangen van het minimumloon. Als één ouder in gebreke blijft, kan het gemiste bedrag worden gevorderd bij de andere ouders. Helemaal tevreden over deze oplossing zijn de Brancheorganisatie en de VGOB niet. Zij maken zich zorgen over de hoofdelijke aansprakelijkheid van ouders en blijven hierover in gesprek met het ministerie.

Voor wie?

Naar schatting werken zo’n 500-1000 gastouders op deze manier en vallen onder de regeling. Hubèrt Agterberg van Platform Gastouderopvang liet eerder weten dat deze vorm van opvang veel te zien is in buitengebied. De meeste gastouders vangen kinderen op in hun eigen huis en er is ook nog een groep ouders die alleen kinderen van de vraagouder opvangt in het huis van de vraagouder. De wijzigingen hebben op hen geen effect omdat zij al recht hadden op een minimumloon.

Bron: Brancheorganisatie Kinderopvang

Meer weten over de besluitvorming? Download de brief van het ministerie van Sociale Zaken

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.