Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Als corona oplaait: kabinet wil sluiting kinderopvang ‘te allen tijde’ voorkomen

Het kabinet wil ‘te allen tijde’ voorkomen dat scholen en kinderdagverblijven dicht moeten als het coronavirus opnieuw oplaait. Het kabinet ziet in dat de gevolgen van een sluiting te groot zijn. ‘Onder meer voor de ontwikkeling van kinderen en jongeren’, aldus minister Ernst Kuipers.
corona
Pixabay

Sluiting komt volgens de minister pas in beeld als mogelijke maatregel als we te maken hebben met een virus(variant) waarbij scholieren, studenten en personeel in de scholen en onderwijsinstellingen direct gevaar lopen.

Langetermijnstrategie corona

Het kabinet heeft een nieuwe langetermijnstrategie ontwikkeld in de strijd tegen de pandemie. De samenleving zo open en veilig als mogelijk houden: dat is het uitgangspunt. Om hiervoor te zorgen heeft het kabinet een basisparaatheid voor vaccineren, monitoren, testen en traceren, en wordt een juridisch instrumentarium voorbereid om maatregelen te kunnen treffen als dat nodig is.

Daarnaast komt er onder meer een Maatschappelijk Impact Team dat adviseert over de sociale, maatschappelijke en economische impact van coronamaatregelen. Jolande Sap wordt kwartiermaker en beoogd voorzitter van dit Maatschappelijk Impact Team.

Sluitingen

Eind 2020 en begin 2021 waren veel basisscholen, middelbare scholen en universiteiten dicht om besmettingen te voorkomen. De afgelopen kerstvakantie in december 2021 duurde om diezelfde reden een week langer. Ouders moesten toen acuut vervangende opvang regelen – bijvoorbeeld door opa’s en oma’s – of verlof opnemen.

Veel gastouders liepen de afgelopen twee jaar inkomsten mis, doordat zij (verplicht) moesten sluiten vanwege een lockdown of een COVID-besmetting. Een groep gastouders leeft nog dagelijks met de gevolgen van COVID; lichamelijk én financieel. Lees hier Mariannes verhaal: ‘Ik kan misschien nooit meer fulltime werken’ [PREMIUM] >>

Bron: Rijksoverheid, Nationale Onderwijsgids

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.