Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Op weg naar de Wet primaire kindontwikkeling

De samenwerking tussen kinderopvang en onderwijs loopt tegen haar grenzen aan. De tijd is daarom rijp voor een integrale visie. In het project ‘Kindcentra 2020, ontwikkel de toekomst’ zetten betrokkenen daarvoor een stip aan de horizon. Kopgroepen van bestuurders uit het primair onderwijs en de kinderopvang, de kopgroep Wethouders voor kindcentra en Het Kinderopvangfonds werken samen in het project.
Op weg naar de Wet primaire kindontwikkeling

Het doel van het project Kindcentra 2020: ontwikkelingsrecht van kinderen en een samenhangende pedagogische structuur voor ieder kind van 0 – 12 jaar. Kindcentra die werken volgens één pedagogische en educatieve visie, waarbinnen kinderen hun talenten optimaal kunnen ontwikkelen. Pedagogische professionals die werken vanuit het belang van kinderen. Hiervoor gebruiken zij de kennis vanuit verschillende disciplines.

Ontwikkelen van kinderen

Peter Notten, lid van de regiegroep van het project, geeft een update over de voortgang van Kindcentra 2020: ‘Het einddoel van het project is niet het integraal kindcentrum, maar het optimaal kunnen ontwikkelen van kinderen. Wij begeleiden kinderen van jongs af aan bij de ontwikkeling van hun talenten. En binnen die opdracht spelen zowel de kinderopvang als het onderwijs een rol. De ene bij het informeel leren, de andere bij het formeel leren. Dat besef is belangrijk.’ De initiatiefnemers van Kindcentra 2020 zijn voor een nieuwe Wet op de primaire kindontwikkeling. Zij willen in het tweede kwartaal van 2015 komen met een uitgewerkt voorstel met wetswijzigingen die nodig zijn om kindcentra vorm te geven vanuit één organisatie.

Discussies

Bij het initiatief zijn zo’n veertig grote en kleine kinderopvangorganisaties betrokken. Op bijeenkomsten voeren zij stevige discussies. Gaat het om de ontwikkeling van kinderen of om het realiseren van kindcentra? Focussen we op de mogelijkheden of op de moeilijkheden, op het instituut of de professional? Hoe presenteer je jezelf naar buiten? Deze workshop geeft onder andere antwoord op de vraag: wat wordt de komende jaren onze opdracht bij de opvoeding van jonge kinderen?’

Kinderopvang Live

Het tweedaagse evenement Kinderopvang Live is voor alle professionals, maar op vrijdag 31 oktober is er voor managers/leidinggevenden in de kinderopvang een speciaal congresprogramma waarin wordt gekeken naar actualiteiten en de toekomst van de kinderopvang. Bekijk het programma hier

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.