Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Ook in Noorwegen gaat de kinderopvang weer open

In navolging van Denemarken gaat ook in Noorwegen de kinderopvang weer open. Op 20 april is het zover. De scholen volgen een week later.
© AndyEmel

De heropening van de kinderopvang is een eerste stap in het beetje bij beetje versoepelen van de opgelegde restructies, aldus premier Erna Solberg van Noorwegen. ‘Samen hebben we het coronavirus onder controle gekregen. Daarom kunnen we de samenleving stap voor stap weer openstellen.’

Dit is hard nodig, aldus de premier, want de lockdown van Noorwegen heeft geleid tot een neerwaartse spiraal van de economie. Innmiddels is er al sprake van tienduizenden ontslagen. Dit hangt mogelijk samen met het feit dat Noorwegen een van de eerste Europese landen was die een lockdown toepaste om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan.

Ook de scholen

Na de kinderopvang gaan in Noorwegen ook de scholen weer open. Om te beginnen op 27 april de groepen 1 tot en met 4 van de basisschool. Ook mogen de Noren dan weer naar huis buitenhuisjes, iets wat nu nog verboden is. ‘Tegelijkertijd moet het thuiswerken doorgaan en moeten de Noren wennen aan langdurige maatregelen tegen besmetting,’ aldus Solberg.

Noorwegen is het tweede land in Europa de beperkingen van de kinderopvang opheft. In Denemarken gaan de kinderopvang en de laagste groepen van de basisscholen al op 15 april weer open. Net als Noorwegen was ook Denemarken een van de eerste landen die maatregelen nam om de verspreiding van het virus tegen te gaan.

Wil je meer lezen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief en ontvang twee keer per week de beste artikelen en het laatste nieuws in je mailbox. Zo mis je niets meer!

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.