Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

‘Onze islamitische pm’er weigert mannen een hand te geven’

Vraag: Pm'er Esmee heeft zich onlangs bekeerd tot de islam. Ze draagt nu een hoofddoek en weigert om mannen een hand te geven. Wat moet je hier als leidinggevende mee aanvangen?
'De pm'er kan zelf aan vaders aangeven dat zij mannen op basis van haar levensovertuiging geen hand geeft.'
'De pm'er kan zelf aan vaders aangeven dat zij mannen op basis van haar levensovertuiging geen hand geeft.' - Foto: Free Images

Antwoord ethisch docent Erica Westerveld: ‘De leidinggevende mag Esmee sowieso niet verbieden om de hoofddoek te dragen, want dit hindert haar niet in haar doen en laten. Wel kan hij/zij haar vragen om de ouders uit te leggen waarom ze nu een hoofddoek, dat dit verder geen consequenties heeft voor haar professionaliteit en hoe zij met de kinderen omgaat. Wat het weigeren van een hand geven betreft: Esmee heeft een arbeidscontract getekend waarin zij instemt met de regels die de organisatie stelt.

Heeft dit een rol gespeeld in de kinderopvang waar je werkt? Reageer hier >>

Als in de omgangsregels staat vermeld dat het handen geven een voorschrift is, dan zal Esmee dit moeten opvolgen, of weggaan. Staat de regel niet expliciet in de huisregels of het arbeidscontract, dan kan de leidinggevende met Esmee afstemmen. Ze kan zelf aan vaders aangeven dat zij mannen op basis van haar levensovertuiging geen hand geeft. Afhankelijk van de reactie van ouders kan de leidinggevende eventueel vervolgstappen bepalen, mogelijk in overleg met de oudercommissie. Maar als het niet in strijd is met de regels van de organisatie, of aantoonbaar problemen oplevert, dan kun je hier niet veel aan doen.’

Heb jij een vraag voor Erica Westerveld, of één van onze andere experts (over pedagogiek of je cao)? Stuur dan een mailtje naar info@kinderopvangtotaal.nl. Zet er ook bij of je de vraag anoniem stelt.

Deze casus staat in de nieuwste editie van Kinderopvang. Klik hier voor een abonnement.

1 REACTIE

  1. Jammer zo n probleem. Het gaat immers om respect en een hand geven is een uiting daarvan. Maar…niet de enige! En daar zit ruimte in dus. De pm-er kan door haar houding en wat ze zegt hetzelfde respect laten zien. Desnoods kan ze een nieuwsbriefje aan de ouders schrijven waarin ze haar overtuiging uitlegt en aangeeft open te staan voor vragen. 

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.