Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Onderzoek naar meer gastouders op één adres

Minister van Sociale Zaken Lodewijk Asscher wil onderzoek doen naar de mogelijkheid meerdere gastouders op één adres toe te staan. Momenteel mag maar één gastouder per adres ingeschreven staan, maar gastouders ondervinden hinder door deze regel als ze zich bijvoorbeeld bij kort- of langdurige afwezigheid willen laten vervangen door hun partner.
Onderzoek naar meer gastouders op één adres
Foto: ANP Photo

In de beantwoording van Kamervragen hierover van SP-Kamerleden Smits en Ulenbelt zegt minister Asscher toe dat hij onderzoek wil doen of de regel één gastouder per adres gehandhaafd moet blijven of niet. Het komt voor dat samenwonende stellen beiden gediplomeerd gastouder zijn. Omdat er in het Landelijk Register maar één gastouder op een adres ingeschreven mag worden, kan één van de twee gastouders zijn of haar vak niet op het eigen adres uitoefenen.

Overschrijding aantal kinderen

De regel om niet meerdere gastouders op één adres toe te staan, is in het leven geroepen om overschrijding van het maximaal toegestane aantal kinderen te voorkomen. Een gastouder mag maximaal zes kinderen opvangen. Zodra dit er meer worden, kan niet meer worden gesproken van gastouderopvang, maar van een kindercentrum.

Verantwoordelijkheid

Een andere aanleiding voor de regel is dat met twee gastouders op één adres niet duidelijk is wie welke verantwoordelijkheid draagt. Minister Asscher deelt deze zorgen. ‘Als er meerdere gastouders staan ingeschreven op het adres van de gastouder, is het voor de toezichthouder in de praktijk niet mogelijk om te onderscheiden welke gastouder verantwoordelijk is voor de kwaliteit.’

Vervanging bij ziekte

Toch vindt Asscher de regel niet altijd handig, vooral wanneer een gastouder vervangen moet worden. De meest eenvoudige opvang zou dan de andere gastouder op hetzelfde adres zijn. Maar omdat dit niet mogelijk is, hebben gastouders vaak afspraken staan met een andere vaste gastouder, zodat ouders en kinderen weten waar ze aan toe zijn in geval van ziekte of afwezigheid. Wanneer Asscher het onderzoek laat uitvoeren, is niet bekend.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.