Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Ondernemersaftrek levert gastouder duizenden euro’s op

Als gastouders nu gebruik maken van de ondernemersaftrek, kan hen dit duizenden euro’s opleveren.
geld.jpg
De de startersaftrek bedraagt € 2.123. - Foto: Free Images

Dit stelt MTH Kennisgroep Kinderopvang in haar ‘Tip van de Maand’ op haar website. De kennisgroep attendeert lezers op het feit dat een gastouder een rechtszaak tegen de Belastingdienst won, waarbij de rechtbank haar winst kenmerkte als winst uit onderneming. Daardoor heeft zij ook recht op de zelfstandige aftrek.

Winst uit onderneming gastouder

De gastouder werd gezien haar activiteiten, het debiteuren risico en het werven van cliënten aangemerkt als ondernemer. Omdat zij vervolgens aan het aan het urencriterium voldeed, mocht de winst aangemerkt worden als winst uit onderneming en heeft de gastouder recht op de zelfstandige aftrek.

Wat te doen? 

De Belastingdienst heeft hoger beroep tegen deze uitspraak van de rechtbank ingesteld waardoor het Gerechtshof de uitspraak nog kan herzien. In de tussentijd kunnen andere gastouders voordeel uit deze uitspraak halen, door hun winst ook te laten kenmerken als winst uit onderneming. Ben je gastouder, kun je aan de voorwaarden voor ondernemerschap voldoen en staat jouw  aanslag Inkomstenbelasting nog niet definitief vast, dan kun je ter behoud van je rechten bezwaar maken tegen de door jou ingediende aangifte Inkomstenbelasting of je kunt een verbeterde aangifte Inkomstenbelasting indienen.

Duizenden euro’s

Je kunt dan alsnog de winst als winst uit onderneming aangeven, de zelfstandige aftrek ad (€ 7.280) claimen en mogelijk heb je ook nog recht op de startersaftrek ad € 2.123. Op deze manier stel je een mogelijke jaarlijkse aftrek en de daarmee gaande belastingbesparing van maximaal 52% van € 7.280 / € 9.403 veilig. Als het Gerechtshof de uitspraak van de rechtbank accepteert, mogen alleen de op dat moment nog niet definitief vastgestelde aanslagen Inkomstenbelasting worden aangepast. Rekening houdend met de doorlooptijden van de rechtspraak zou het zomaar 2 tot 5 jaar kunnen duren voordat de uitspraak definitief vast staat. De kans dat u dan een definitieve aanslag over de jaren 2014, 2015 en 2016 gekregen heeft die niet meer herzien kan worden, is dan zeer groot.

Meer weten ? Check dan de website van MTH Kennisgroep Kinderopvang >> 

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.