Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Nog van alles mis met ervaringscertificaat

Nog van alles mis met ervaringscertificaat

Er is nog van alles mis met het ervaringscertificaat. Dat blijkt uit een onderzoek van de Inspectie van het Onderwijs dat staatssecretaris Halbe Zijlstra maandag naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.

Ernstige tekortkomingen
In het mbo en hbo schiet de kwaliteit van de certificaten in de meeste gevallen ernstig tekort. Examencommissies van opleidingen kunnen daardoor niet goed beoordelen of een student vrijstelling kan krijgen, een diploma verdient of nog bijgespijkerd moet worden. Op een ervaringscertificaat staan competenties die buiten het onderwijs zijn opgedaan. Mensen die weinig of geen opleiding hebben maar wel veel werkervaring en deskundigheid hebben opgebouwd, kunnen met het certificaat hun ervaring aantonen. Daardoor moet het makkelijker worden alsnog een diploma te halen of om een baan te vinden.

Spel- en grammaticafouten
In 2009 concludeerde de Inspectie ook al dat er veel kan en moet worden verbeterd aan de certificaten. Daarop heeft de overheid de regels aangescherpt. Volgens de Inspectie is nu op een aantal punten wel vooruitgang te zien, maar er is toch nog steeds veel aan te merken. Zo worden de competenties niet voldoende onderbouwd en staan de certificaten vaak vol met spel- en grammaticafouten.

Maatregelen
Zijlstra noemt de uitkomsten van het onderzoek zorgwekkend. ‘De kwaliteit van elders verworven competenties en de afgegeven ervaringscertificaten dient onomstreden te zijn’, schrijft hij. De staatssecretaris gaat bekijken welke maatregelen moeten worden genomen. Hij informeert de Kamer daar na de zomer over.

Bron: ANP
Foto: Stock.xchng

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.