Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Nieuwe beslisboom: ‘snotneuzenbeleid’ aangepast

Er is een nieuwe versie van de beslisboom ‘Kind wel of niet naar opvang/school?'. Er zijn aanpassingen in het ‘snotneuzenbeleid’ en er zijn strengere regels voor kinderen die in contact zijn geweest met iemand met corona. Ook adviezen rondom het testen van kinderen zijn gewijzigd.
Pixel-Shot / stock.adobe.com

Met de beslisboom kan worden bepaald of een kind naar de kinderopvang/school mag komen of niet. Niet alleen de beslisboom voor kinderen van 0 tot en met 12 jaar is aangepast, ook de 12+ beslisboom voor kinderen van 12 jaar en ouder en volwassenen is vernieuwd. De Engelstalige versie van de beslisboom volgt zo snel mogelijk, meldt BOinK.

De wijzigingen

  • Een kind dat nauw contact (meer dan 15 minuten op minder dan 1,5 meter en/of kinderen uit dezelfde groep/klas) heeft gehad met iemand met corona moet thuisblijven en zich na dag 5 na het laatste contact laten testen. Net als voor volwassenen wordt er nu ook voor kinderen onderscheid gemaakt tussen ‘nauwe contacten’ (categorie 2) en ‘overige contacten’ (categorie 3). Zie ook de toelichting in de gele cirkel bij de boom.
  • Verkouden kinderen van 0 tot en met 3 jaar mogen wel naar het kinderdagverblijf, peuteropvang of gastouder als de uitkomst van de beslisboom dat aangeeft. Verkouden kinderen van 4 jaar en ouder mogen niet naar de bso (noodopvang) of gastouder en school.
  • Een kind dat terugkomt uit een oranje of rood gebied moet thuisblijven en laat zich zo snel mogelijk testen. Kijk op nederlandwereldwijd.nlvoor het actuele overzicht van de oranje en rode gebieden.
  • Testen wordt dringender geadviseerd (zie hieronder).

Testbeleid

Om beter zicht te krijgen op de verspreiding van het coronavirus wordt verzocht ook kinderen met alleen verkoudheidsklachten te laten testen. Onderaan de beslisboom wordt een aantal situaties genoemd waarin er dringend wordt geadviseerd om een kind te laten testen. Testen kan echter nooit worden verplicht.

12+ beslisboom

De 12+ boom is ook aangepast (versie 6 februari 2021). Deze beslisboom kan worden gebruikt om te toetsen of pedagogisch medewerkers/docenten naar het werk mogen. De aanpassing in deze boom zit in de testmogelijkheden: in veel gevallen kunnen personen van 12 jaar en ouder zich ook laten testen als ze geen klachten hebben. En er wordt geen onderscheid meer gemaakt in leeftijd van een huisgenoot met klachten. De 12+ beslisboom kan worden gedownload van https://ajnjeugdartsen.nl/de-jeugdarts/corona.

Klik hier voor meer informatie over de beslisboom >>

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.