Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Nieuw protocol kinderopvang: geen testvoorrang meer voor pm’ers en gastouders

Het protocol kinderopvang en corona wijzigt op maandag 11 april 2022. De testvoorrang bij de GGD voor medewerkers/gastouders in de kinderopvang vervalt, maar het werkadvies voor zwangere medewerkers én de thuisblijfregels bij een positieve zelftest blijven gelden. Bekijk het nieuwe protocol.
nieuw-protocol-kinderopvang-pmers-en-gastouders-krijgen-geen-voorrang-meer-bij-ggd
YsaL / iStock

Het protocol kinderopvang en corona is samengesteld door branchepartijen in de kinderopvang, in overleg met het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Het is een vertaling van de dan geldende coronamaatregelen naar de dagelijkse praktijk in de kinderopvang en dient als advies voor kinderopvangorganisaties, pedagogisch medewerkers, gastouders en gastouderbureaus.

Wijzigingen

In het gewijzigde protocol (versie 11 april 2022) zijn enkele belangrijke wijzigingen opgenomen:

  • Niet meer testen bij GGD na positieve zelftest: Op dit moment moet iedereen met een positieve zelftest zichzelf ook bij de GGD laten testen. Dit advies komt per 11 april te vervallen. Voor risicogroepen en zorgmedewerkers blijft het nog steeds mogelijk om zich bij de GGD te laten testen. Ook voor een herstelbewijs kan er nog getest worden bij de GGD.
  • Prioriteit voor medewerkers in de kinderopvang niet meer mogelijk: Medewerkers en gastouders krijgen nu voorrang bij het testen bij de GGD.  Als gevolg van het vervallen advies om na een positieve zelftest te laten testen bij de GGD, komt ook de voorrangsregeling voor medewerkers en gastouders te vervallen.

Adviezen die van kracht blijven

Daarnaast blijven deze adviezen gelden:

  • Thuisblijfregels blijven gelden. Als de zelftest positief is dan blijft men thuis.
  • Zwanger: Het advies voor zwangere medewerkers (28 weken en verder) blijft gelden. Dit betekent dat nog steeds wordt geadviseerd om voor zwangere medewerkers, vanaf het derde trimester van hun zwangerschap, andere passende werkzaamheden te organiseren.

In het protocol zelf is aangegeven op welke plekken het protocol is gewijzigd. Bekijk het protocol kinderopvang en corona (versie 11 april 2022) hier >>

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.