Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Netwerk voor behoud kennis ex-medewerkers kinderopvang

De Stichting Netwerk Kennisdragers Kinderopvang (NKK) is momenteel in oprichting en moet ervoor zorgen dat kennis van weggesaneerde medewerkers in de kinderopvang niet verloren gaat. Betsy van de Grift is de oprichter van dit netwerk. In het maartnummer van Management Kinderopvang vertelt ze waarom ze dit netwerk zo belangrijk vindt.
Netwerk voor behoud kennis ex-medewerkers kinderopvang
Foto: ANP Photo

Door de vraaguitval in de kinderopvang komen stafmedewerkers en managers in de kinderopvang op straat te staan. ‘Eeuwig zonde en een aderlating van kennis en ervaring’, vindt Van de Grift.

 

Achter de feiten aanlopen

Het kennisnetwerk dient er onder andere voor om relevante kennis over de kinderopvangsector niet verloren te laten gaan. Eenmaal weg bij een organisatie lig je er, zo blijkt uit de ervaringen, al snel uit. In Management Kinderopvang zegt Henrieke Boeve, voorheen leidinggevende bij een Zwolse kinderopvangorganisatie, dat ze al snel na haar vertrek de grip op de sector begon te verliezen. Van de Grift ervaarde zelf ook dat ze binnen drie maanden achter de feiten aanliep, nadat ze voor zichzelf was begonnen.

 

Vrijwilligerscontract

Lid worden van het netwerk betekent ook dat je iets moet terugdoen voor de andere leden. Het plan is, dat vrijwilligers een contract tekenen waarin zij verklaren ook zelf aan het netwerk bij te dragen. Van de Grift: ‘Stel, iemand heeft veel verstand van hoe je social media in een kinderopvangorganisatie kunt gebruiken. Dan kan die kennis worden overgedragen aan de anderen.’

 

Discussie

De website van het NKK zal binnenkort live gaan. Op LinkedIn barstte een discussie over het, toen nog, voorstel van Betsy van de Grift los. Daarin is goed te zien hoeveel behoefte er is aan een dergelijk netwerk bij oude en bestaande werknemers in de kinderopvang.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.