Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Negen tips voor werken in Duitsland

Wat begon als een plan is in veel grensregio's inmiddels aan de orde van de dag: Nederlandse pm'ers gaan op zoek naar een baan in Duitsland. Daar is namelijk een tekort aan goed opgeleide pedagogisch medewerkers. Wat moet je regelen aan papierwerk en verzekeringen om in Duitsland aan de slag te gaan? Negen tips.
Negen tips voor werken in Duitsland
Foto: AFP
  1. Laat je Nederlandse diploma vertalen en erkennen. Houd er rekening mee dat dit zes maanden kan duren. Als het diploma al in Duitsland bekend is, duurt dit enkele weken.
  2. Blijf je in Nederland wonen? Je betaalt je sociale premies (WW en AOW) en de belasting in het land waar je werkt: Duitsland.
  3. Raak je je baan kwijt in Duitsland? De in Duitsland gewerkte uren tellen mee voor de opbouw van WW-rechten in Nederland. Je kunt je dus gewoon inschrijven bij het Nederlandse UWV om WW te ontvangen.
  4. De Duitse regelingen bij ziekte zijn iets ongunstiger dan die in Nederland. Maar als je werkt in Duitsland, val je wel onder de Duitse regels bij ziekte. De Duitse werkgever betaalt zes weken het volledige loon door. Daarna wordt de uitkering lager.
  5. Als je in Duitsland werkt, moet je je in Duitsland inschrijven bij een ziekenfonds. Je kunt vervolgens zowel een beroep doen op de Duitse als de Nederlandse gezondheidszorg.
  6. Een grenswerker krijgt altijd de hoogste kinderbijslag. De regeling is voor tweeverdieners iets anders dan voor een alleenverdiener.
  7. Werk je vijf jaar of langer in Duitsland, dan heb je recht op de Duitse AOW, anders val je onder de Nederlandse AOW. De jaren die je in Duitsland hebt gewerkt, tellen wel gewoon mee voor de hoogte van de Nederlandse AOW.
  8. Nog een weetje: de meeste grensarbeiders van Nederland wonen in Zeeland en Limburg.
  9. Meer weten? Ga naar anerkennung-in-deutschland.de, eures-emr.org of wend je tot het Werken-in-Duitsland-loket van FCB.

Afgestudeerden direct naar Duitsland

Limburgse studenten van de PW-opleiding aan het Arcus College hoeven zich geen zorgen te maken over een baan na hun studie. De opleiding brengt de studenten nog voordat ze hun diploma op zak hebben in contact met Duitse kinderopvangorganisaties net over de grens. Daar zijn nog banen genoeg. Lees meer

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.