Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties4

Negen tips om baby’s meer te laten bewegen

‘We moeten af van maxi-cosi's,’ pleit de vereniging Artsen Jeugdgezondheidszorg Nederland (AJN). Baby’s krijgen te weinig lichaamsbeweging in de stoeltjes. Gevolg: dikke baby’s. Negen tips afkomstig uit het vaktijdschrift Kinderopvang om beweging bij de allerjongsten te stimuleren.
Negen tips om baby’s meer te laten bewegen
Foto: ANP XTRA

Baby’s krijgen al last van overgewicht. Een van de oorzaken is dat ze te weinig bewegen. De vereniging AJN uit haar zorgen over dit probleem. Driekwart van de dikke kinderen worden ook dikke volwassenen. Daarnaast is bewegingsvrijheid belangrijk voor de motorische ontwikkeling van kinderen. Deze vindt voornamelijk plaats in de eerste zes maanden. Wat kan de kinderopvang doen om bewegen bij baby’s te stimuleren?

Lees het artikel ‘Maxi-cosi’s en pyjamapapjes maken baby’s dik’ waarin AJN haar zorgen uit.

  1. Zet kinderen die nog niet zelf kunnen zitten zo min mogelijk in een kinderstoel. Dit is slecht voor hun ruggetje en ze krijgen nauwelijks ruimte om met hun armpjes en beentjes te bewegen. In plaats van in een stoeltje, kan een pm’er een kind op schoot voeren.
  2. Zodra een baby wakker is, leg je hem – onder toezicht – op zijn zij of buik, zodat hij de nek- en rugspieren kan trainen. Baby’s gaan zelf op ontdekkingstocht. Eerst rollen en draaien ze op hun zij en terug, later rollen ze door op de buik. Daarna is het tijd om te leren tijgeren en kruipen.
  3. Creëer een afgeschermde babyplek waar de baby’s veilig kunnen spelen. Is dit niet mogelijk, laat dan de baby’s op de grond spelen wanneer de oudere kinderen buitenspelen.
  4. Zorg dat de ondergrond waarop de baby’s spelen warm, stevig en ruw is. Baby’s kunnen de ondergrond dan gebruiken om zich beter af te zetten.
  5. Draag een baby afwisselend rechts, links en middenvoor. Baby’s krijgen op die manier meer verschillende bewegingsprikkels aangeboden.
  6. Voor baby’s zijn lege frisdrankflessen gevuld met rijst, macaroni of kralen interessant. Dat rammelt lekker. Leg de fles net buiten bereik van de baby. Dat stimuleert om erheen te kruipen of rollen.
  7. Baby’s die tijgeren, kunnen ook al klimmen. Stevige kussens van zo’n tien centimeter hoog kunnen stimuleren om erop te klauteren. Een kruipkist kan ook erg interessant zijn voor baby’s om te klauteren. Daardoor leren ze zichzelf opvangen als ze vallen en oefenen ze hun evenwicht.
  8. Richt een toegankelijke buitenruimte in, waarin baby’s zelf op ontdekkingstocht kunnen gaan. De ideale buitenruimte bevat een begrensd deel voor baby’s: spelende peuters lopen ze dan niet onder de voet. Zorg voor zo veel mogelijk spel-, ontdekkings- en ervaringsactiviteiten. Denk aan struikjes, bomen, gras, een paadje met houtsnippers en zand. Zorg daarnaast voor beschutting tegen zon en wind.
  9. Weinig ruimte op de buitenplaats? Ga de hoogte in. Creëer een soort box op stahoogte van de pedagogisch medewerker. Onder de box kan een speelhuisje voor oudere kinderen zitten. Zo kunnen de baby’s ook buiten vrij bewegen.

Al jaren zijn er geen wipstoeltjes meer te vinden in de kinderdagverblijven van Kinderopvang Humanitas. Lees waarom zij hiervoor hebben gekozen.

4 REACTIES

  1. Lees alle reacties
  2. Los v/h verdere standpunt van AJN (daar ben ik het grotendeels mee eens: er dient zoveel mogelijk gefaciliteerd te worden om beweging te stimuleren voor baby’s). Maar ik denk dat de hoofdverantwoordelijkheid bij ouders ligt. Gemiddeld gaat een kind 1 of 2 dagen naar een KDV, daar wordt hij/zij echt niet dik of houterig van wanneer hij/zij 10 minuten per keer in een stoeltje zit/ligt.. waar ik van schrik is dat ouders kinderen van anderhalf al volle frisdranken aanbieden en tig papflessen voorzetten..
    voorbeeldrol: jazeker heeft onze branche dat. Echter betreffend artikel wekt de indruk dat organisaties die werken met betreffende stoelen niet verantwoord bezig zijn. Dit gaat te ver. Ook gezien dat deze artsen nimmer een billijke periode het werk verzet hebben wat er van professionals in onze branche verwacht (en opgelegd) wordt. Net zoals in zoveel situaties: de adviseur kent de omgeving niet of nauwelijks.

  3. Goed initiatief maar i/e branche bezeten van regels zijn bijv. punt 1, 3 en 5 makkelijker gezegd dan gedaan. Hum. kan het dan afgeschaft hebben: deden ze dit ook al ten tijden voor de leegloop. En: hoe is het straks al PM’ers weer armen en benen te kort komen en werkzaamheden mede bepaald worden door enorme administratiedruk en volle groepen… gaat het principe dan ook op van 1 kind op schoot de fles (punt 1). Organisatorisch worden zaken ook moeilijker te organiseren in tijden van drukte (3) in onze optiek: veiligheid gaat voor alles, dus liever een veilige plek dan het risico op mogelijk letsel. Zo denken klanten er ook over. Punt 5: wat vindt de arbo arts als de werknemer keer op keer met bepaalde rugklachten komt. Werkgevers zijn vervolgens de dupe.
    wordt vervolgd:

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.