Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Aanvraag voor financiële steun mobiliteitsplan

Er worden nog steeds te veel mensen opgeleid voor het aantal banen in de kinderopvang. Van de huidige banen zullen er ook in 2014 nog duizenden verdwijnen. De sociale partners in de kinderopvang hebben het Rijk daarom gevraagd om financiële steun om de kwaliteit en mobiliteit van medewerkers in de kinderopvang te verbeteren.
Aanvraag voor financiële steun mobiliteitsplan
Foto: ANP Photo

De plannen en doelen zijn uiteengezet in een Sectorplan. Met financiële middelen vanuit de overheid moet het mogelijk worden om bijvoorbeeld scholingstrajecten te ontwikkelen voor medewerkers die aan de slag willen in een andere branche.

Voorlichting en scholing

Andere concrete voorstellen zijn:

  • Voorlichting en bewustwording bij werknemers op het gebied van duurzame inzetbaarheid en mobiliteit
  • Groepsgewijze en individuele mobiliteitstrajecten
  • Scholing op het gebied van vakinhoudelijke competenties en innovatieve kracht
  • Omscholingstrajecten naar werk in andere branches
  • Support bij het vinden van werk in de kinderopvang in Duitsland
  • Regionale experimenten gericht op ketenvorming en samenwerking met het beroepsonderwijs
  • Voortzetting van de ondersteuning van de regionale samenwerking tussen kinderopvang en het beroepsonderwijs
  • Onderzoek naar regionale arbeidsmarktontwikkeling.

Zware periode

Het Rijk heeft geld beschikbaar om sectoren door de zware periode heen te loodsen. Of de kinderopvangbranche één van de sectoren wordt waar de mobiliteit in 2014 en 2015 wordt gestimuleerd, is nog niet bekend. Volgens de Branchevereniging telt het aantal branches dat om financiële steun heeft gevraagd nu al 20 pagina’s. De kinderopvangbranche wordt door het CBS wel genoemd als één van de weinige branches waar het aantal vacatures niet is gestegen de laatste tijd. Op basis daarvan zou je verwachten dat de kinderopvangbranche een kans maakt op financiële steun.

FCB

Als het sectorplan van de sociale partners wordt aangenomen, betaalt het Rijk de helft van de activiteiten. De andere helft wordt betaald door de deelnemende kinderopvangorganisaties en de sociale partners. Het FCB zal in het project een voortrekkersrol krijgen. Binnenkort, in ieder geval dit jaar nog, wordt bekend of het plan wordt goedgekeurd.

Banen en opleidingen

Het aantal medewerkers in de kinderopvang nam in 2012 fors af met 8.000 mensen. Naar verwachting verliezen in 2013 nog eens 11.000 medewerkers hun baan. De instroom in de opleiding pedagogisch medewerker kinderopvang niveau 3 is in 2012 met 40 procent afgenomen. Maar toch stromen er nog altijd meer mensen uit de opleidingen dan er banen zijn.

1 REACTIE

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.