Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Mogelijk betalen voor de Risicomonitor

Mogelijk betalen voor de Risicomonitor

De bodem van de subsidie voor de Risicomonitor is in zicht. FCB (Dienstverlenen in Arbeidsmarktvraagstukken) inventariseert daarom samen met Consument en Veiligheid of ondernemers in de kinderopvang in de toekomst bereid zijn te betalen voor de Risicomonitor.

Arbo wel beschikbaar
De betaling zou alleen gelden voor de onderdelen Veiligheid en Gezondheid. Het onderdeel Arbo dat FCB zelf beheert blijft gratis beschikbaar. Veel ondernemers gebruiken de Risicomonitor voor de verplichte jaarlijkse risico-inventarisatie. Als zij niet bereid zijn te betalen voor de onderdelen, kan de Risicomonitor Veiligheid en Gezondheid niet meer in stand worden gehouden. Uit een gebruikersonderzoek dat FCB onlangs hield, bleek nog niet iedereen tevreden over de gebruiksvriendelijkheid van de Risicomonitor. FCB realiseerde hierna enkele verbeterpunten.

Verbeteren
Eigenlijk zouden alle onderdelen tot en met 2012 gratis gebruikt mogen worden, maar het verbeteren en doorontwikkelen van het systeem kostte meer geld dan verwacht. Het voorstel is dat ondernemers per organisatie 100 euro gaan betalen per jaar en 20 euro per locatie. Veronica Jocker van FCB: ‘Het zou zonde zijn als de Risicomonitor Veiligheid en Gezondheid geen vervolg krijgt. Het bedrag is te overzien op jaarbasis. De Risicomonitor biedt veel voordelen ten opzichte van de oude bolletjeslijsten. Invullen levert actieplannen en rapportages op. Bovendien is de Risicomonitor altijd up-to-date.’

Ondergrens
In totaal maken 1700 kinderopvangorganisaties gebruik van de Risicomonitor. Veronica kan niet aangeven hoeveel betalende gebruikers minimaal nodig zijn om de Risicomonitor in de lucht te houden. ‘Dit hangt af van de grootte van organisaties die bereid zijn te betalen. Grote organisaties kunnen meer bekostigen dan de kleine.’ Eind november wordt duidelijk van de uitkomsten van de inventarisatie zijn.

Foto: Stock.xchng

2 REACTIES

  1. Ik wordt een beetje moe van opmerkingen dat bepaalde bedragen wel overzienbaar zijn. Dat zal best, maar dat is een dagelijks terugkerend verhaal. Dagelijks of wekelijks wordt de kinderopvang geconfronteerd met stijgende kosten in een tijd dat de bezuinigingen het er echt niet gemakkelijker op maken. Ik wik dus NIET betalen voor de risicomonitor. Laat de FCB het maar ophoesten

  2. Lees alle reacties
  3. Vooral in de beginperiode van de risico-monitor voor de gastouderopvang liep e.e.a. niet bepaald vlekkeloos.
    Zo was de verwerking via de server van http://www.risico-monitor.nl verschrikkelijk traag en zo kan ik nog wel even doorgaan.
    De afgelopen tijd is er volgens FCB weliswaar heel wat verbeterd aan de risico-monitor, maar ik heb al afgehaakt.
    Omdat de oude digitale RIE alleen tegen betaling beschikbaar wordt en ik een snelle RIE wilde, heb ik zelf een RI&E Veiligheid en Gezondheid voor de gastouderopvang in Excel gemaakt met allerlei beveiligingen, streefdata èn deadlines.
    Inmiddels werk ik er met veel plezier mee en mijn collega’s kunnen er ook goed mee overweg.
    Met de RIE in Excel zijn wij niet meer afhankelijk van een internetverbinding en een server, maar kunnen wij realtime alles verwerken.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.