Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties3

Moeten kinderdagverblijven vaccinatie eisen?

Marijn Klok
Nu steeds meer ouders hun kinderen niet laten vaccineren, lopen vooral jonge baby’s gevaar op een besmettelijke ziekte. Kinderdagverblijven moeten daarom vaccinatie gaan eisen, vindt een bezorgde moeder in Trouw. Ook BOinK-voorzitter Gjalt Jellesma trekt opnieuw aan de bel.
niet-vaccineren
Volgens het RIVM is de vaccinatiegraad in Nederland al twee jaar aan het dalen. - Foto: Fotolia

Tegenwoordig laten niet alleen ouders in de biblebelt hun kinderen niet meer inenten, maar besluiten ook steeds meer niet-gelovige, hoogopgeleide ouders hiertoe. Volgens het RIVM is de vaccinatiegraad in Nederland al twee jaar aan het dalen. In Trouw betoogt bezorgde moeder Hanna ten Brink dat niet-gevaccineerde kinderen een gevaar zijn voor andere kinderen, en dat kinderdagverblijven deze kinderen daarom zouden moeten weigeren.

Baby’s

Vooral jonge baby’s lopen gevaar. Zij gaan namelijk al vanaf drie maanden naar het dagverblijf, terwijl de prik tegen mazelen bijvoorbeeld pas bij veertien maanden kan worden gegeven. Als alle oudere kinderen op de groep hun prikken hebben gehad, zijn de baby’s toch beschermd tegen de mazelen door de ‘groepsimmuniteit’. Maar als steeds meer ouders besluiten om hun kind niet in te laten enten, neemt de kans op besmetting toe.

Betere voorlichting

In 2014 ging het op deze manier mis en belandde een jongetje van acht maanden in het ziekenhuis. Hij was op het kinderdagverblijf besmet met de mazelen door een kind dat bewust niet was ingeënt. Hij overleefde het maar net. Gjalt Jellesma trok toen aan de bel, maar sindsdien is er weinig gebeurd, concludeert hij. ‘We hebben in 2014 binnen de branche gesprekken gevoerd tot aan het ministerie aan toe. We hebben alarm geslagen bij het RIVM dat dit speelt, en dat ze ouders beter moeten voorlichten. Maar twee jaar later is de vaccinatiegraad helaas toch weer een paar procent gezakt. Er moet echt actie ondernomen worden.’

Kamervragen

Jellesma is van plan om wederom met de branche om de tafel te gaan zitten en vragen neer te leggen bij de Tweede Kamer. ‘Ik vind het een vervelend idee als kinderen extra risico lopen in de kinderopvang. We moeten niet afwachten tot er weer wat gebeurt, maar zelf de regie houden. Want als er straks een kind heel ziek wordt, wordt de kinderopvang erop aangekeken.’

Openheid

Of kinderdagverblijven niet-ingeënte kinderen mogen weigeren of niet is een punt van discussie, waar vooral de politiek uitspraak in moet doen, vindt Jellesma. Maar ouders en dagverblijven moeten in ieder geval open zijn over de risico’s die kinderen mogelijk lopen. ‘Als ouders hun kind niet laten inenten, moeten ze dat laten weten aan het kinderdagverblijf. En vervolgens zullen de andere ouders hiervan op de hoogte moeten worden gesteld. Zo kunnen zij een eerlijke afweging maken of ze hun kind daaraan willen blootstellen of niet.’

Ongemakkelijk onderwerp

Hij snapt dat het een ongemakkelijk onderwerp is voor dagverblijven. ‘Kinderen weigeren of ouders vertellen dat hun kind mogelijk risico loopt op een gevaarlijke ziekte doen ze natuurlijk liever niet. Maar dit is een serieuze zaak en we kunnen onze kop niet in het zand steken.’

In 2014 bleek dat veel ouders die hun kind niet laten inenten niet stilstaan bij de risico’s van hun beslissing voor andere kinderen. Ze hebben alleen hun eigen kind voor ogen. Lees meer

3 REACTIES

 1. Ach…je kunt ook je kind brengen en die wordt dan vervolgens ziek door een net gevaccineerd kind (wat dus ziekteverwekkers met zich meedraagt), waarmee ik maar wil zeggen dat gevaccineerde kinderen net zo'n risico zijn voor kleine kindjes / baby's als niet gevaccineerde.
  Daarnaast zijn vaccinaties max. 5 jaar geldig… Dus lopen er heel veel ongevaccineerde leidsters en leiders rond op de werkvloer. Hebben die voor een gevaar gezorgd de afgelopen jaren? Zijn er gevallen bekend ?
  Ik vind dat degene in dit stuk beter onderzoek moet doen. Nee, je hoeft niet mee te gaan met zweefkezen maar je kunt best jezelf inlezen.
  Daarnaast hoop ik dat dit er niet door komt. Het is discriminerend en daarnaast ook vreselijk voor bijv. kinderen die allergisch zijn voor bepaalde stoffen in een prik.

 2. Lees alle reacties
 3. Vraag me af of Hanna, de kleuterjuf en overige angstzaaiers trouw elke 5 jaar hun booster prikken halen? Zoals je in de bijsluiter kunt lezen 'werken' vaccinaties vaak maar 5-10 jaar.
  Zonder het zelf te weten zijn ze net zoveel een verspreidingsbron als niet gevaccineerde kinderen.
  Laat je niet gek maken, groepsimmuniteit is een leugen.
  https://thereisnoherdimmunity.wordpress.com
  En mazelen gevaarlijk? Google eens op hoeveel mensen daadwerkelijk overlijden in nederland aan de mazelen? Gemiddeld 1 kind per 3 jaar! (Bron cijfers CBS) En google dan eens hoeveel kinderen er jaarlijks overlijden omdat een tv op hun hoofd valt.
  Zullen we alle kinderen preventief een helm opzetten binnenshuis? Of gaan we ouders met een televisie verketteren omdat ze een gevaar opleveren voor de volksgezondheid?
  Denk na en lees je in!

 4. Daar gaat ie weer. De druk vanuit de samenleving om te vaccineren neemt toe. Enig idee wat de consequenties hiervan zullen zijn? Geen toegang tot kinderdagverblijven werkt discriminerend. Verplicht vaccineren is niets meer dan het opdringen van een medische behandeling. Als vaccineren verplicht wordt wat is dan de volgende stap? Verplichte chemotherapie? Kinderen als overheidsbezit? Uithuisplaatsing bij weigering? Het insluiten van volwassenen die zelf hun vaccinaties weigeren? Dit 1984 scenario moeten we niet willen. Kijk naar een staat als California als je wilt zien hoe dit uitpakt. Niet vaccineren is een mensenrecht. Hoe graag de voorstanders van vaccinaties hun mening ook door de strot duwen van mensen die niet vaccineren. De hooghartigheid waarmee mensen denken te weten wat het beste is voor een ander kan ik niet waarderen. Vaccinaties zijn niet veilig (zie de jaarlijkse vergoedingen die worden uitgekeerd aan ouders met kinderen die vaccinatieschade hebben opgelopen). En mijn kind is geen proefkonijn.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.