Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Ministerie bevestigt sterke krimp kinderopvang

Marianne Velsink
Krimp

Het ministerie van SZW komt met nieuwe cijfers over de vraaguitval in de kinderopvang. Eerder werd de vraaguitval door het ministerie flink lager ingeschat dan door de branche zelf; inmiddels naderen de cijfers elkaar. Dit blijkt uit de beantwoording van Kamervragen over de begroting van het ministerie van Sociale Zaken.

In het derde kwartaal van 2012 zag het ministerie het aantal afgenomen uren van ouders afnemen met 6 procent en het aantal kinderen in de kinderopvang met 4 procent. De totale krimp komt daarmee op 10 procent te liggen. Begin 2012 noemde het ministerie nog een totale krimp van 6 procent.

Dichter bij elkaar
Ook de Brancheorganisatie meet ieder kwartaal onder haar leden wat de vraaguitval is. Zij concludeerde in oktober dat ondernemers een vraaguitval ervaren van 15 procent. Hoewel er dus nog een flink verschil zit in de cijfers van het ministerie en de brancheorganisatie, constateert laatstgenoemde dat de cijfers inmiddels dichter bij elkaar komen te liggen. Het afgelopen jaar meende de toenmalige minister van Sociale Zaken Henk Kamp dat er amper sprake was van uitval in de kinderopvang.

Bezuinigingen al behaald
Er is enige hoop ontstaan in de kinderopvangbranche nu uit berekeningen blijkt dat de voorgestelde bezuinigingen van 205 miljoen euro door de versnelde vraaguitval al behaald zijn. Het ministerie heeft voor 2013 opnieuw ingezet op groei in de kinderopvang. Maar de kinderopvang lijkt niet op groei af te stevenen in 2013; integendeel. Brancheorganisaties dringen er bij de regering daarom op aan om de bezuinigingen voor 2013 helemaal terug te draaien.

Bron: Brancheorganisatie Kinderopvang
ANP Photo, Evert-Jan Daniels

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.