Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Minister Kamp neemt misbruik toeslag hoog op

Onlangs kwam grootschalig misbruik van de kinderopvangtoeslag aan het licht. Er zijn op vier adressen in Amsterdam huiszoekingen verricht. Daarbij werden computers en administratie in beslag genomen. De schade zou oplopen tot ruim €2 mln. ‘We hebben de brutaliteit van de groep onderschat’, zegt een woordvoerder van het Ministerie van Financiën. Er zijn vooralsnog geen aanwijzingen dat de kinderopvanginstellingen deel uitmaken van het complot.

Minister Kamp stuurde op 7 december een brief naar de Tweede Kamer over het misbruik van de kinderopvangtoeslag. ‘De Belastingdienst zal alle mogelijke middelen gebruiken om de onterecht verkregen toeslagen terug te vorderen, inclusief dwanginvordering. Het Openbaar Ministerie bepaalt waarvoor de verdachten worden vervolgd en welke strafmaat daarbij hoort. Deze personen kunnen geen beroep doen op schuldhulpverlening. Het Openbaar Ministerie neemt deze zaak zeer serieus. Als het Openbaar Ministerie besluit niet tot vervolging over te gaan, heeft de Belastingdienst nog de mogelijkheid om een bestuurlijke boete op te leggen,’aldus Minister Kamp. 

Maatregelen
‘De Staatssecretaris van Financiën en ikzelf nemen deze kwestie hoog op. De Belastingdienst heeft maatregelen getroffen om de fraude tegen te gaan. Zo worden aanvragen voor een kinderopvangtoeslag die met terugwerkende kracht worden gedaan, dubbel gecontroleerd: de Belastingdienst vraagt extra bewijsstukken op en doet navraag bij de kinderopvanginstelling. De Belastingdienst heeft bovendien een apart team opgericht dat de aanpak van de fraude coördineert en een meldpunt ingesteld waar het publiek terecht kan met tips over misbruik of oneigenlijk gebruik. Daarnaast zal de uitvoering en de regelgeving van de kinderopvangtoeslag op korte termijn worden doorgelicht op frauderisico’s. Het maatschappelijke doel van de regeling, die hardwerkende ouders in staat stelt om verantwoorde opvang voor hun kinderen te regelen, mag niet door fraude in gevaar worden gebracht.’

Meldpunt voor tips
Er is een speciaal meldpunt ingericht waar tips over misbruik gemeld kunnen worden (toeslagen.fraude.en.toezicht@belastingdienst.nl of 0800-2358353).

2 REACTIES

  1. Lees alle reacties
  2. er wordt vaak gesproken over ouders die fraude plegen met toeslagen maar hoe zit het met kinderopvang instellingen die zelf frauderen,meer uren vermelden dan in werkelijkheid daar hoor je natuurlijk niets over in de media,kinderopvangs zijn de grootste dieven.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.