Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Minister informeert Tweede Kamer over diverse onderzoeken naar kinderopvang

Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Karien van Gennip heeft vier onderzoeken laten uitvoeren om meer inzicht te krijgen in het aanbod, de behoefte en de effecten van kinderopvang. In een brief informeert ze de Tweede Kamer over de onderzoeken en licht ze deze toe.
van-gennip
Karien van Gennip demissionair minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid ©Martijn Beekman

Dinsdag 15 november 2022 is de Kamerbrief verstuurd waarin vier onderzoeken worden toegelicht, zo meldt de Rijksoverheid.

Onderzoeken naar inclusieve kinderopvang

Twee onderzoeken gaan over inclusieve kinderopvang. Om meer zicht te krijgen op de praktijk van kinderopvang voor kinderen met een extra ondersteuningsbehoefte – inclusieve kinderopvang – is een verkennend onderzoek gedaan naar plusopvang. Ook is er kwalitatief onderzoek uitgevoerd naar de mogelijkheden van en de zoektocht van ouders naar passende opvang en zorg.

Met deze onderzoeken wil de overheid een beter beeld krijgen van het aanbod en de vormen van inclusieve kinderopvang die kinderopvangorganisaties samen met gemeenten en/of zorgpartijen bieden.

Meertalige en anderstalige kinderopvang

Het derde onderzoek dat de brief benoemt is een verkenning van meertalige en anderstalige kinderopvang. Hierin is onderzocht hoeveel kinderopvanglocaties opvang bieden in een andere voertaal dan het Nederlands. De resultaten uit dit onderzoek worden meegenomen bij de vormgeving van meertalige dagopvang, waar de Eerste en Tweede Kamer eind 2022 verder over worden geïnformeerd.

Effecten van kinderopvang op ontwikkeling van kinderen

Als laatste noemt de brief het onderzoek van de Universiteit Utrecht over de effecten van kinderopvang op de ontwikkeling van kinderen. Uit het literatuuronderzoek concluderen de onderzoekers dat deelname aan kinderopvang, voorschoolse educatie of kleuteronderwijs vanaf twee á drie jaar positief bijdraagt aan de ontwikkeling van kinderen. Deze positieve effecten zijn sterker voor kinderen uit kansarme milieus. Onlangs bleek al uit onderzoek dat kwalitatief goede VVE achterstanden bij kinderen terugdringt.

Heel vroege intensieve kinderopvang voor baby’s tot één á anderhalf jaar kan risico’s met zich meebrengen voor de cognitieve en sociaal-emotionele ontwikkeling. Deze risico’s komen vooral voor bij kinderen met bestaande sociaal-emotionele risico’s en zijn groter bij lagere kwaliteit van de opvang.

De uitkomsten van de nadere analyses van de pre-COOL data komen hier in grote lijnen mee overeen, maar lijken minder extreem. Zowel als het gaat om de positieve als om de negatieve effecten.

Vervolgstappen

Vervolgstappen naar aanleiding van de uitkomsten van de onderzoeken volgen later, geeft de minister aan.

De gehele brief, waarin de resultaten van de onderzoeken uitgebreider aan bod komen, kun je hier downloaden >>

Niet alleen ouders maar ook ondernemers maken zich zorgen over de relatief lage indexering van de kinderopvangtoeslag in 2023. Maar meer geld komt er niet, zei minister Karien van Gennip (SZW) tijdens het kinderopvangdebat op 16 november. Wel zegt zij in het voorjaar van 2023 ‘serieus’ te kijken naar een hogere vergoeding voor 2024. Ondernemers staan voor een dilemma, stellen branchepartijen BK, BMK en Nysa [PREMIUM] >>

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.