Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Minder handjes, toch Gezonde Kinderopvang? Zo kan het!

Onderbezetting, een hoge werkdruk en werken met invallers. Hoe lukt het dan om Gezonde Kinderopvang op de agenda te houden? Miranda Bron, ambassadeur Gezonde Kinderopvang, vertelt hoe het kan.
Miranda Bron, coördinator kindcentrum Ska in Amersfoort, ambassadeur Gezonde Kinderopvang en kindervoedingscoach: “Ik vind het geweldig om van ouders te horen dat hun kinderen zelf om snoeptomaatjes vragen. Dan hebben we ons doel bereikt: het kind heeft geleerd om zelf een gezonde keuze te maken.”

De dagen in de kinderopvang zijn soms pittig. Pedagogisch medewerkers werken niet altijd met vaste collega’s en springen soms bij op een andere groep. Ze komen vaak handen tekort. Kun je in deze tijd van hen verwachten dat zij ook nog aandacht hebben voor Gezonde Kinderopvang? Coach Gezonde Kinderopvang Miranda Bron vindt van wel. “Je hoeft ook niet meteen met alle thema’s van Gezonde Kinderopvang aan de gang. Bij Ska leggen we bijvoorbeeld de focus op het thema voeding. Gegeten wordt er, dus dan kun je er net zo goed voor zorgen dat het gezond is.”

Een vaste, gezonde lijn

Gezonde Kinderopvang werkt volgens een stappenplan. De eerste stap is het bekijken van de uitgangsituatie: Wat doe je al goed en wat kan beter? Miranda: “Uit onze interne audit kwam dat de voeding voor de kinderen best wat gevarieerder kon. Wat op tafel kwam, hing vaak af van wat een medewerker zelf graag at of gezond vond. Juist als je veel met invallers werkt, is het goed om een vaste, gezonde lijn uit te zetten. Daarom is een voedings- en traktatiebeleid in deze tijd extra belangrijk. Dat beleid komt ook terug in het voedingsschema dat op elke locatie in de kast hangt. Hierop staat wat we altijd op tafel zetten en wat daarnaast nog de dagkeuzes zijn. Die rouleren, want zo eet een kind dat altijd op maandag komt, niet steeds hetzelfde. Het werken met voedingsschema’s scheelt ook tijd, want je hoeft nieuwe collega’s niet steeds uit te leggen wat de bedoeling is.”

Enthousiaste medewerkers

Miranda legt uit dat het voedingsschema er niet van de ene op de andere dag was. “Het is heel belangrijk om medewerkers mee te nemen in het werken met gezonde voeding. Het scheelt discussie – en dus tijd – achteraf. Bovendien zijn het de medewerkers die de gezonde keuze enthousiast moeten uitdragen naar de kinderen. Daarom hebben we medewerkers allerlei gezonde hapjes laten proeven en laten zien hoe je dit aantrekkelijk kunt presenteren. Denk bijvoorbeeld aan fruitspiesjes of hüttenkäse. Deze kaas kun je bijvoorbeeld versieren met een tomaatje, paprika of komkommer. Niet alleen aanbieden maar de wijze waarop je iets presenteert, doet al een hoop. Verschillende kleuren op een bordje, nodigt uit om te proeven.”

Meer bereiken in minder tijd

Vanwege de werkdruk is Ska selectief met cursussen en bijeenkomsten. De bijeenkomst voor de vitaliteitscoaches gaat wel door. “Dan maken we medewerkers onder andere bewust van hun eigen normen en waarden over voeding. Soms is het nodig om op de groep andere keuzes dan thuis te maken. Ook geven we tips over leuke activiteiten die met gezonde voeding te maken hebben. Zo sla je twee vliegen in een klap: je hebt een leuke activiteit én bent bezig met gezonde voeding. Nog belangrijker: door structureel op verschillende manieren met voeding bezig te zijn, blijft de kennis over gezonde voeding beter hangen bij de kinderen. Bijna alle locaties van Ska hebben een moestuin en op deze locaties wordt ook graag en veel gekookt. Op ons intranet – op PLEK – kunnen collega’s hun creaties laten zien. Het is een bron van inspiratie!”

Draagvlak

Het creëren van draagvlak is één van de succesfactoren bij het werken aan gezonde voeding. Niet alleen bij medewerkers maar ook bij ouders. Miranda: “Geregeld horen we ouders zeggen dat hun kind geen water zou lusten. We laten zien dat waterdrinken op onze locaties heel vanzelfsprekend is. Praten over gezonde leefstijl met ouders gebeurt dagelijks, maar ook tijdens speciale ouderavonden die goed bezocht worden. Dat creëert draagvlak.”
En het management? Ligt daar ook een taak? “Jazeker, het gaat om aandacht voor het thema voeding, maar ook om het geven van de juiste tools. Zo is op al onze locaties een wafelijzer aanwezig om gezonde wafels met bijvoorbeeld havermout te maken met de kinderen. Ook is er een stoomapparaat om groenten te stomen, een vast tussendoortje in de ochtend. Kinderen leren dan meteen iets over steeds een andere groente.”

Training

Als je echt vaart wilt maken, dan is train-de-trainer tot coach Gezonde Kinderopvang een aanrader volgens Miranda. “Het is een tweedaagse training waarin je van alles leert over verschillende gezondheidsthema’s, waaronder gezonde voeding. Als coach ben je het aanspreekpunt over een gezonde leefstijl en dat voorkomt dat iedereen maar wat doet binnen de organisatie. Verder leer je ook hoe je goed met ouders en collega’s over het thema kunt communiceren. Zo zorg je ervoor dat een gezonde leefstijl in no time op een hoger plan komt en vanzelfsprekend wordt in je hele organisatie.”

Vier tips van Miranda

  1. Werk in kleine stapjes.
    Kijk naar wat jullie organisatie allemaal al doet en sluit aan op de beginsituatie.
  2. Maak duidelijke afspraken.
    Laat bijvoorbeeld je beleid terugkomen in een voedingsschema dat op elke locatie op de kast hangt.
  3. Creëer draagvlak.
    Heb het met je collega’s, ouders en het management over een gezonde kinderopvang. Vraag hoe zij het graag zouden zien en laat hen meedenken. Zo voelen zij zich gehoord en creëer je draagvlak.
  4. Zoek contact met een Ambassadeur Gezonde Kinderopvang.
    Vind een Ambassadeur Gezonde Kinderopvang en vraag hoe jij met weinig handjes een gezonde leefstijl naar een hoger plan kunt tillen op jouw locatie.

Werk met Gezonde Kinderopvang

Weten hoe Gezonde Kinderopvang werkt? Bekijk het filmpje Werken aan Gezonde Kinderopvang!

Volg de train-de-trainer tot coach Gezonde Kinderopvang

Per kinderopvanglocatie kunnen twee medewerkers gratis de training volgen. Na de training weten zij hoe je met weinig tijd tóch aan een gezonde leefstijl kunt werken. Meld je nu aan! Bekijk de trainingsdata voor train-de-trainer tot coach Gezonde Kinderopvang.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.