Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Meevaller investeren in kinderopvang’

De oppositie in de Tweede Kamer dringt er bij minister Lodewijk Asscher (Sociale Zaken) op aan om het geld dat overblijft in de kinderopvang te gebruiken om de bezuinigingen terug te draaien. In de kinderopvang is sprake van een meevaller van driehonderd miljoen euro.
'Meevaller investeren in kinderopvang'
Foto: ANP Photo

Ook de regeringspartijen VVD en PvdA vroegen in een motie naar structurele oplossingen in overleg met de sector. De uitwerking is een zaak van het kabinet, onderstreepte PvdA-Kamerlid Keklik Yücel.

Zalm-norm

De kans dat de meevaller wordt gebruikt om bezuinigingen in de kinderopvang ongedaan te maken, lijkt echter niet groot. Ingewijden in de coalitie wijzen erop dat het terugsluizen van het geld (naar verluidt zo’n 300 miljoen euro) in strijd is met de begrotingsregels van het kabinet (de ‘Zalm-norm’).

Hoorzitting

De oppositie blijft eisen dat het geld dat over is terugvloeit naar de sector. Volgens CDA-Kamerlid Pieter Heerma is daar de laatste jaren te fors op bezuinigd. Daardoor dreigen er lange wachtlijsten als straks de economie weer aantrekt, voorspelt hij. Heerma drong eerder aan op een parlementair onderzoek naar de problemen in de kinderopvang, maar kreeg onvoldoende steun hiervoor. Wel houdt de Kamer binnenkort een hoorzitting met vertegenwoordigers van de sector.
Reactie Asscher
Minister Lodewijk Asscher wilde donderdag niet vooruitlopen op de Voorjaarsnota. Over de kinderopvang is hij in gesprek met de sector. In de loop van volgende maand zal hij de Kamer informeren.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.