Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties7

Meer zicht op strafblad huisgenoten gastouders

Bij incidenten in de continue screening in de kinderopvang, komen overtredingen van huisgenoten van gastouders het vaakst voor. Dat zit minister Asscher niet lekker. Hij wil dan ook dat gastouderbureaus een beter zicht hebben op VOG's van huisgenoten van gastouders en stelt per 1 juli 2014 een bewaarplicht in.
Meer zicht op strafblad huisgenoten gastouders
Foto: ANP Xtra

Dat betekent dat gastouderbureaus vanaf die datum van alle volwassen huisgenoten van gastouders een geldige VOG in het bezit moet hebben. Dit verklaarde minister Asscher tijdens een Kamerdebat over kinderopvang. Hij vindt het, net als Tweede Kamerlid Ockje Tellegen van de VVD, zorgelijk dat de huisgenoten van gastouders oververtegenwoordigd zijn als het gaat om overtredingen binnen de continue screening.

Continue screening

Sinds maart 2013 worden medewerkers in de kinderopvang, gastouders en hun volwassen huisgenoten continu gecontroleerd. Als zij een overtreding begaan, krijgt Justitie hiervan een melding en geeft dit door aan de betreffende gemeente. Dat leidde in maart tot en met november 2013 tot het ontslag van zes mensen uit de kinderopvang.

Incidenten

Van alle incidenten in 2013 werden veruit de meeste overtredingen gepleegd door huisgenoten van gastouders. Omdat gastouderopvang bijna altijd plaatsvindt op het thuisadres van de gastouder, is het noodzakelijk dat alle volwassen bewoners op dat adres geen strafblad hebben om zo de veiligheid van kinderen te garanderen.

Geweld

De meeste overtredingen in 2013 waren geweldsmisdrijven en daarna zedenzaken. In dertig gevallen is de bemiddelingsrelatie met de gastouder stopgezet en is deze uitgeschreven uit het register (LRKP). Bij zes gevallen vangt de gastouder niet meer thuis op en bij dertien gastouders woont de huisgenoot waarover de melding ging, niet meer op het opvangadres.

Gastouderbureaus

Minister Asscher dringt er bij de Brancheorganisatie Kinderopvang en de Vereniging Gastouder Branche (VGOB) op aan dat zij hun leden aanspreken op een geldige VOG voor huisgenoten. Minister Asscher: ‘Gastouderbureaus hebben een belangrijke taak in de borging van de kwaliteit in de gastouderopvang. Ik wil daarom dat zij kunnen aantonen dat huisgenoten van hun gastouders beschikken over een geldige VOG. Om dat te controleren, wil ik het toezicht op gastouderbureaus intensiveren.’

7 REACTIES

  1. Lees alle reacties
  2. Dit is niets nieuws. Hebben we van alle huisgenoten. Alleen in het geval er een huisgenoot 18 is geworden of niet gemeld is dat er een oudere zoon of dochter of ander persoon in huis is komen wonen ‘mis’ je mogelijk een VOG, echter dat komt er bij de huisbezoeken toch weer uit.

  3. Minister Asscher heeft tijdens het debat Kinderopvang aangegeven een bewaarplicht in te voeren voor gastouderbureaus voor VOG’s van (volwassen) huisgenoten van gastouders. Dit gaat op 1 juli in. Dat betekent niet alleen dat huisgenoten over een geldig VOG moeten beschikken, het gastouderbureaus moet deze VOG’s van alle huisgenoten in het bezit hebben en de GGD gaat hier strenger op controleren. Dat die regel al geldt, kan wel zo zijn, maar minister Asscher heeft blijkbaar redenen om aan te nemen dat dit nog niet overal wordt uitgevoerd.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.