Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Meer snoep en minder tandenpoetsen tijdens de lockdown

Aan de mondverzorging van jonge kinderen werd tijdens de coronacrisis veel minder aandacht besteed dan normaal. Dat blijkt uit onderzoek dat is gepubliceerd in het Nederlands Tijdschrift voor Tandheelkunde.
Pixabay

In dit onderzoek werd gekeken naar de mogelijke effecten van de coronacrisis op de mondzorg in Nederlandse gezinnen. Het ging daarbij in het bijzonder over de periode van de lockdown. Ook werd nagegaan in hoeverre deze effecten verschilden naar opleidingsniveau van de ouders.

In totaal vulden 120 ouders van kinderen in de leeftijd 4 en 5 jaar een digitale vragenlijst in over hun gedrag met betrekking tot de mondgezondheid van hun kind. De resultaten lieten zien dat 26% van de ouders tijdens de corona-lockdown het tandenpoetsen ’s ochtends vaker oversloeg, 44% hun kind vaker liet snoepen en 19% hun kind vaker zoete drankjes liet drinken.

Zoete drankjes

Daarnaast sloegen hoogopgeleide ouders het tandenpoetsen ’s ochtends vaker over dan laagopgeleide ouders, terwijl laagopgeleide ouders vaker het tandenpoetsen ’s avonds oversloegen. Wat betreft het vaker snoepen en vaker drinken van zoete drankjes bleek er nauwelijks verschil in opleidingsniveau te zijn: 43% van de laag- en 45% van de hoogopgeleide ouders gaven aan dat dit het geval was geweest tijdens de lockdown.

De resultaten van dit onderzoek suggereren dat de lockdown effect heeft gehad op de dagelijkse mondverzorging van jonge kinderen door hun ouders, aldus de onderzoekers.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.