Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Meer ruimte en maatwerk in het Nieuwe Toezicht

Minister Asscher heeft in een brief aan de Tweede Kamer bekend gemaakt hoe hij het toezicht op de kinderopvang wil aanpassen en welke maatregelen hij gaat treffen om de kwaliteit van de kinderopvang te verhogen. Hij gaat de eisen aan de pedagogische kwaliteit beter verankeren in het toezicht.
Meer ruimte en maatwerk in het Nieuwe Toezicht
Foto: ANP Photo

Minister Asscher wil een nieuw evenwicht zoeken tussen het toezicht op de wettelijke randvoorwaarden en het toezicht op de pedagogische kwaliteit in de praktijk. Hij wil daarvoor de wettelijke randvoorwaarden meer gedetailleerd omschrijven, meer maatwerk mogelijk maken en inzetten op de vermindering van de regeldruk.

 

In zijn brief ‘Nieuw toezicht in de kinderopvang’ aan de Tweede Kamer heeft hij verschillende maatregelen en voornemens bekend gemaakt.

Transparanter toezicht

Zo wil de minister in overleg met de sector komen tot een systeem van kwaliteitsborging en een relatie tussen deze kwaliteitsborging en het toezicht. Om die kwaliteitsborging te ondersteunen komt er een transparanter toezicht. De kwalificatie van de kwaliteit van de onderzochte locatie zal worden opgenomen in het Landelijk register kinderopvang en peuterspeelzalen (LRKP). Op die manier kunnen instellingen zich op kwaliteit onderscheiden en kunnen ouders deze informatie terugvinden in het LKPR.

Eenvoudiger

Het Nieuwe Toezicht gaat de kwaliteitseisen die betrekking hebben op structuurkenmerken (zoals groepsgrootte, aanwezigheid VOG, BKR) vereenvoudigen. Er moet meer ruimte en maatwerk komen voor kinderopvangorganisaties, maar de kwaliteit en veiligheid moeten wel voorop blijven staan. De minister gaat in 2014 in gesprek met de sector over de BKR en samenhangende kwaliteitseisen.

Bso

De kwaliteitseisen voor de buitenschoolse opvang worden meer in één lijn gebracht met de eisen voor het primair onderwijs. En er moet meer flexibiliteit komen. Dit kan soelaas bieden voor bijvoorbeeld initiatieven als natuur-bso’s.

Regeldruk

De minister gaat onderzoeken hoe de regeldruk voor de kinderopvang kan worden verminderd zonder dat de beleidsdoelstellingen voor de veiligheid en kwaliteit worden aangetast. In de eerste helft van 2014 komt er een onderzoek en worden de ‘quick wins’ waarmee de regeldruk relatief eenvoudig verminderd kan worden, snel opgepakt.

Subsidie

In het kader van de kwaliteitsverbetering bereidt de minister een subsidieregeling taal- en interactievaardigheden voor. Deze regeling heeft een looptijd van vier jaar. Daarin worden enkele trainingsprogramma’s met verschillende modules opgenomen. Kinderdagcentra en gastouderbureaus kunnen subsidie aanvragen voor één van deze programma’s. Het bureau BKK adviseert bij de ontwikkeling van deze programma’s. De verwachting is dat deze regeling medio 2014 gepubliceerd gaat worden.

Kindcentra

Integrale kindcentra hebben te maken met verschillende toezichthouders en toezichtkaders. Er wordt onderzocht of het mogelijk is om tot een gezamenlijk toezichtkader te komen binnen de bestaande regelgeving.

Sportclub

De ministeries van SZW en VWS gaan zich inzetten om de samenwerking tussen de buitenschoolse opvang en sportclubs te versterken. Het Landelijk Steunpunt Brede Scholen zet zich in de periode 2013-2014 in op versterking van sport en bewegen binnen de brede school.

Lees hier de brief ‘Nieuw toezicht in de kinderopvang’ van Minister Asscher >>

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.