Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Meer kinderopvang en bso in eerste kwartaal, minder gastouderopvang

Het zijn cijfers van voor de coronacrisis, dus het is verstandig om een slag om de arm te houden. Maar toch: het aantal kinderen dat opvang krijgt is in het eerste kwartaal van dit jaar flink toegenomen. Behalve bij de gastouders.
Adobestock

Dat blijkt uit cijfers van het ministerie van SZW. In deze cijfers zijn de gevolgen van de coronacrisis nog niet goed merkbaar, waarschuwt het ministerie. De impact daarvan zal naar verwachting pas doorklinken in de volgende kwartaalrapportage.

Het aantal kinderen dat gebruik maakt van kinderopvangtoeslag is in het eerste kwartaal van 2020 gestegen naar 847.000. Dit is 29.000 kinderen meer dan in het eerste kwartaal van 2019.

Grootste groei bij bso

In het eerste kwartaal van dit jaar gingen er 409.000 kinderen naar de buitenschoolse opvang, 352.000 kinderen naar de dagopvang en 108.000 kinderen naar de gastouderopvang.

De groei in een jaar tijd was het grootst bij de buitenschoolse opvang, met 22.000 kinderen. Het aantal kinderen dat naar de gastouderopvang ging, is in het eerste kwartaal met 5.000 gedaald ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar.

Het gemiddelde aantal uren opvang per kind per maand is ook begin dit jaar weer verder gestegen. De stijging is met 2,9 uur het grootst bij de dagopvang.

Uurtarief

De prijzen van alle opvangsoorten zijn gestegen in het eerste kwartaal van 2020. De toename ten opzichte van het gemiddelde tarief vorig jaar is het grootst bij de dagopvang. Daar ligt de gemiddelde prijs van € 8,19 per uur 0,3% boven de maximum uurprijs waarover ouders een vergoeding kunnen krijgen. In 2019 lag het gemiddelde tarief in 2019 0,8% onder de maximum uurprijs.

Anders is het beeld bij de bso. De gemiddelde uurprijs van de buitenschoolse opvang daalde met 0,2% ten opzichte van vorig jaar. Het gaat daarbij dan nog altijd wel om een overstijging van de maximum uurprijs met € 0,43.

Bij de gastouderopvang voor 0 tot 4-jarigen en 4 tot 12-jarigen liggen de gemiddelde tarieven onder de maximum uurprijs, met respectievelijk 1,0% en 0,8%.

Aantal locaties

Wat het aantal locaties betreft dat kinderopvang aanbiedt, zet een dalende trend bij het aantal gastoudervoorzieningen zich onverminderd door. In het eerste kwartaal is dit aantal afgenomen met 548. In de dagopvang is het aantal locaties stabiel. Het aantal schommelt rond de 9.000 locaties. In de buitenschoolse opvang is het aantal iets gegroeid, met 30 locaties in het eerste kwartaal.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.