Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Meer bewegen in de kinderopvang

Als je met de paplepel krijgt ingegoten dat bewegen leuk, simpel en gezond is, neem je dat je hele leven met je mee. Om die reden besteden het RIVM Centrum Gezond Leven en het Voedingscentrum in het project Gezonde Kinderopvang veel aandacht aan beweging.
Gezonde-kinderopvang-bewegen.jpg
Buitenspelen is een belangrijk onderdeel van bewegen. - Foto: iStock

Onderzoek bij kinderen van 0-3 jarigen laat zien dat 18,3 procent op 3-jarige leeftijd overgewicht heeft, inclusief obesitas. Verder blijkt dat een kwart van de kinderen tussen de 0-4 jaar in de winter niet dagelijks buiten komt. Een vijfde van de ouders zegt daar onvoldoende tijd voor te hebben. Maar het is vaak juist het voorbeeld van ouders dat leidt tot een ongezonde leefstijl van jonge kinderen.

Training Gezonde Kinderopvang

In de kinderopvang kunnen pedagogisch medewerkers ook een belangrijk voorbeeld voor kinderen zijn. Het Voedingscentrum en het RIVM Centrum Gezond Leven starten daarom volgend jaar met gratis trainingen om coach Gezonde Kinderopvang te worden. Deze gratis trainingen beslaan twee dagen. Pedagogisch medewerkers die namens hun organisatie de training mogen volgen, gaan functioneren als coach Gezonde Kinderopvang binnen de eigen organisatie. Het idee is dat de cursisten na de training het gedachtengoed gaan delen met collega’s en gaan functioneren als vast aanspreekpunt rond de gezonde leefstijl.

Buitenspelen

Elise Eudoxie, leidinggevende bij Levantjes Kinderopvang deed mee aan een pilot van deze training. Ze zag dat pm’ers zich tijdens de training meer bewust werden van hun voorbeeldfunctie. ‘Sinds de training die ik aan hen gaf, maken pm’ers vaker gezonde lunches klaar. Drie van hen zijn samen gaan sporten.’ Laurien Voss- Hanegraaf van kinderopvang Het Groenehuis weet dat buitenspelen een belanrijk onderdeel van bewegen is. ‘We moeten echt veel meer naar buiten. Ook de allerkleinsten. Het heeft ook te maken met mindset. Een flesje geven, kun je ook op de rand van de zandbak.’ Nog een praktisch voorbeeld is die van Kinderdagverblijf ’t Kroontje in Veghel. Zij nodigde turnvereniging Educa uit die nu guppiesport voor de kleintjes organiseert.

Beweegbeleid

Zo zijn er veel goede voorbeelden te geven van wat je concreet met sport en bewegen in de kinderopvang kunt doen. Maar er zijn ook tips over hoe je beweging beter opneemt in je beleid, hoe je ouder bij beweging kunt betrekken en hoe je je meer als gezonde kinderopvang kunt profileren. Dat alles leer je tijdens de training coach Gezonde Kinderopvang.

Lees meer over de training en schrijf je in

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.