Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Mazelenuitbraak in Haagse crèche

Susan Schaeffer
Op een crèche is Den Haag is mazelen uitgebroken. Drie kinderen zijn besmet geraakt en een vierde kind vertoont symptomen van de ziekte.
iStock

Dat melden verschillende media, waaronder de Volkskrant. De GGD heeft in een reactie aan de krant laten weten, dat er kans is op verdere verspreiding.

Niet ingeënt

De kranten melden dat één van de kinderen de ziekte waarschijnlijk in het buitenland heeft opgelopen. De drie besmette kinderen zouden alledrie niet zijn ingeënt. Eén kind zou de leeftijd hebben waarop inenting wordt aangeboden. Twee van de kinderen zouden jonger zijn dan 14 maanden en daarom niet zijn ingeënt. Kinderen krijgen pas na 14 maanden de vaccinatie tegen mazelen, de bof en rode hond (de BMR-prik).

De media melden dat de betrokken ouders en artsen en spoedposten in Den Haag zijn geïnformeerd en dat er wordt gekeken of kinderen in de omgeving die niet zijn gevaccineerd, alsnog kunnen worden ingeënt.

Dalende vaccinatiegraad

Onlangs liet het RIVM weten dat de vaccinatiegraad bij jonge kinderen in Nederland niet verder is gedaald. Toch maken artsen, beleidsmakers en politici zich zorgen over de lage vaccinatiegraad. In Nederland weigeren ouders de laatste jaren vaker vaccinaties voor jonge kinderen vanwege religieuze bezwaren of uit antroposofische overtuigingen. Vijf jaar geleden zakte Nederland voor het eerst onder de grens (95 procent gevaccineerde kinderen) die volgens de Wereld Gezondheidsorganisatie WHO nodig is om groepsimmuniteit voor mazelen te garanderen. De overheid blijft daarom maatregelen nemen om de vaccinatiegraad te verhogen.

Weigeringsbeleid

Sommige kinderopvangorganisatie overwegen een weigeringsbeleid in te voeren ten aanzien van niet ingeënte kinderen. Recent bracht de Raad van State een advies uit, waarin zij erop wees dat ouders moeten worden gewezen op de betrekkelijke betekenis van een weigeringsbeleid. Kinderen onder de 14 maanden worden nog niet ingeënt tegen bof, mazelen en rode hond en kunnen dus ook buiten de crèche met een weigeringsbeleid besmet worden, zoals ook uit de situatie nu bij de Haagse crèche blijkt.

Lees ook:  Een speciale commissie gaat onderzoek doen naar mogelijke oplossingsrichtingen in het vraagstuk over het al dan niet weigeren van niet-gevaccineerde kinderen in de kinderopvang. Zij komen uiterlijk 1 mei 2019 met een advies. Lees meer

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.