Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Marieke Grijpink – Privacy

Bijna dagelijks worden televisieprogramma’s gevuld met kinderen, van reality-tv tot aan soaps, van actualiteitenrubrieken tot aan kindersongfestivals en audities voor een hoofdrol van weer een musical. En dan hebben we het nog niet eens over Schatjes en de Nanny of de ziekenhuisprogramma’s waarbij kinderen soms de meest verschrikkelijke behandelingen moeten ondergaan.

Ik vraag mij hierbij vaak af: zou ik mijn kinderen lenen voor zulke programma’s, even los van alle hopelijk goede bedoelingen van de programmamakers. Huilende kinderen die afgewezen worden voor wie het lijkt of de wereld instort. Kinderen die in opvoedprogramma’s enorme emotionele buien krijgen, die voor heel Nederland te aanschouwen zijn. Pubers die geheel ontspoord zijn en een ‘kans’ krijgen ergens in Afrika op het rechte pad te komen. Hoe ver gaan we dan met de privacy van kinderen? Moeten wij kinderen niet beschermen? Hoe zullen ze er later over denken, wanneer zij de beelden terugzien?

Jan en alleman
Misschien ben ik wel wat ouderwets, er is immers van alles te beleven op het worldwide web. Als ik mijn vakantie ga voorbereiden surf ook wat af ik ten behoeve van de voorpret en dan stuit ik regelmatig op zeer persoonlijke vakantieverhalen. Ik merk dat ik dat eigenlijk niet wil. Waarom? Het is prive, mijn fotoalbum laat ik zien aan mensen die ik zelf uitkies en niet aan jan en alleman.

Als wij bij kinderen daar niet meer over nadenken en ze voor allerlei televisiekarretjes spannen, welk voorbeeld of welke boodschap geven wij kinderen dan? Dat alles openbaar mag zijn, ook al gaat het over het delen van je diepste emoties?

Ook in de kinderopvang speel ik vaak met deze gedachten. Wanneer een kind op de groep een aantal malen ongewenst gedrag vertoonde, moet dat dan ook steeds aan de ouder worden gemeld? Als het goed is heb je het als pedagogisch medewerker goed afgehandeld, ben je er met het kind uitgekomen. Hoeveel privacy gunnen en geven wij het kind dan om het ook nog eens aan de ouder te vertellen?

Het thema van de kinderboekenweek is geheimen. Dat is een goede link naar privacy. Het is juist zo mooi om alleen of samen iets te hebben, een gedeelde ervaring, positief of negatief. Misschien moeten we het daarbij laten.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.