Bereslim heeft hiervoor de Taalspeeltas ontwikkeld. De Taalspeeltas bevat het prentenboek ‘Dag Beertje, spelen we nog een keertje?’, de knuffel Beertje, een code naar de geanimeerde versie van het prentenboek en tips over hoe je (digitaal) kunt voorlezen. In Den Haag is de Taalspeeltas succesvol ingezet en andere gemeenten kunnen de tas nu ook aanvragen. De tas biedt een mooi aanknopingspunt voor een gesprek met de ouders die starten op de opvang.
Hoe bepaal je welke middelen je inzet om kinderen met een sociaaleconomische achterstand te laten leren? De Toolkit Jonge Kind bundelt en beschrijft verschillende leerinterventies voor jonge kinderen. Denk aan het ontwikkelen van taalbegrip, sociaal emotioneel leren of ouderbetrokkenheid. Elke aanpak of interventie is voorzien van een samenvatting, een beschrijving van de effectiviteit en kostenbeschrijving. Zo kun je met de toolkit de diverse middelen vergelijken en beslissen welke aanpak je gebruikt.

Sinds de coronatijd hebben sommige kinderopvang-organisaties het idee dat zij het contact met ouders zijn verloren. En dat terwijl ouderbetrokkenheid een belangrijke succesfactor is voor het bereiken van resultaten met voor- en vroegschoolse educatie. De handreiking ‘Samenwerken met alle ouders in de VVE’ laat zien hoe je ouders kunt bereiken en hoe je het gesprek kunt aangaan over VVE. De handreiking bevat praktische materialen en is gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek.

Als kinderen slecht verstaanbaar zijn, of moeite hebben om hun gedachten te verwoorden, dan kan het online Spraak-taalspreekuur van Auris Zorg uitkomst bieden. Pedagogisch medewerkers kunnen gratis een online afspraak maken om van gedachten te wisselen met experts van Auris Zorg. Een afspraak duurt 15 minuten en vindt online plaats via Teams. Tijdens het gesprek krijg je handvatten aangereikt hoe het kind het beste kan worden begeleid. Het gesprek kan eventueel anoniem worden gevoerd.
Een kijkje nemen bij inspirerende kindcentra in Nederland? Het boek Kindcentra in hun omgeving zet 60 bijzondere kindcentra in Nederland in de kijker. Met het boek willen de makers toekomstige bouwers van kindcentra laten zien, hoe je vanaf de start goede keuzes maakt en de juiste partners betrekt. Maar ook hoe je een verbindend en daarmee vanzelfsprekend ontwerp maakt. Het boek bevat veel beeldmateriaal en plattegronden en geeft een mooi overzicht van kindcentra in Nederland.