Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Mag je een bonus geven aan medewerkers die zich laten vaccineren?

Werkgevers mogen medewerkers niet verplichten om zich te laten vaccineren tegen corona. Toch dringen bijvoorbeeld sommige zorginstellingen daar wel op aan. Hoe zit dat precies met de regels en waar liggen de grenzen? Mag je bijvoorbeeld loon inhouden bij weigering? Of juist een bonus geven bij vaccinatie?
© Konstantin Yuganov / stock.adobe.com

Een mondkapje kan verplicht worden gesteld op de werkvloer, schrijft advocaat Charlotte Koopman in een blog die wordt aanbevolen door de BK. Maar verplicht vaccineren is niet mogelijk.

Er bestaat daarbij een verschil tussen dwang en drang tot vaccinatie. Dwang betekent dat iemand tegen zijn wil wordt gevaccineerd, ook als hij of zij zich (fysiek) verzet. Hierbij speelt de onaantastbaarheid van het menselijk lichaam een rol en soms ook de vrijheid van godsdienst. Een werkgever die een werknemer dwingt, is dan ook onmogelijk.

Loon inhouden?

Het indirect verplichten, door het verbinden van negatieve consequenties aan het weigeren van een vaccinatie (bijvoorbeeld loonstop of ontslag), komt in strijd met de grondrechten van de werknemer en is eveneens verboden. Dit geldt niet voor positieve stimulansen, zoals het geven van een bonus of extra vakantiedagen. Echter, het bijhouden van een lijst wie gevaccineerd is (voor de boekhouding of administratie inzake de bonus of extra vakantiedagen), is weer in strijd met de AVG. Om die reden is een positieve stimulans ook (nog) niet mogelijk.

Een werkgever in een zaak rondom het verplichte mondkapje mocht het loon inhouden van een weigerende werknemer. Kan dat ook bij vaccinatie? Waarschijnlijk niet, omdat de inbreuk vele malen groter is, aldus Charlotte Koopman.

Toets van de AVG

Werknemers vragen om zich op volledig vrijwillige basis te laten vaccineren, werkt vooralsnog in de zorg zeer effectief. Er zijn nog meer mogelijkheden, zoals het toekennen van een bonus of extra vakantiedagen na vaccinatie. Maar of dit de toets van de AVG zal doorstaan, is de vraag. Werkgevers mogen namelijk niet bijhouden wie er is gevaccineerd en wie niet. En als je een bonus uitdeelt, weet de (salaris)administratie wie gevaccineerd is.

Zelfs als de medewerker toestemming geeft, is dit niet toegestaan. Deze toestemming kan immers niet zuiver worden gegeven als er sprake is van een gezagsrelatie, zoals bij werkgever-werknemer.

De volledige blog lees je hier.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.