Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

‘Maatregelen tegen durfkapitalisten gaan niet ver genoeg’

Linda Voortman van GroenLinks vindt de aanpak van minister Lodewijk Asscher tegen durfkapitalisme in de kinderopvang slap. Dit zegt ze in Trouw. Asscher wil er streng op toezien dat kinderopvangorganisaties die eigendom zijn van investeerders zich aan de geldende regels houden, maar dit gaat wat Voortman betreft niet ver genoeg.
'Maatregelen tegen durfkapitalisten gaan niet ver genoeg'
Foto: ANP Photo

‘Vorig jaar wilde de voorganger van Lodewijk Asscher, Henk Kamp, nog van deze constructie af. Nu gaat Asscher niet verder dan het fiscaal wat onaantrekkelijker voor durfkapitalisten maken. Dat mag wel wat sterkter’, vindt Voortman. Zij pleit voor een verbod op durfkapitalisme in de kinderopvang.

Publiek belang
Voortman is van mening dat durfkapitalisten bij voorbaat drukken op de kwaliteit van de kinderopvang. ‘Kinderopvang is een sector met een publiek belang. Het mag geen speelbal zijn voor investeerders om de sector leeg te eten.’

Website
Asscher zei in het Tweede Kameroverleg te werken aan een website die van elke kinderopvanginstelling aangeeft wie de eigenaar is en of er een winstoogmerk is. ‘Maar je moet als ouder maar net weten dat er zo’n website is’ zegt Voortman. Bovendien verschillen landelijke regeltjes per gemeente, is haar ervaring. Het wordt lastig om de kwaliteit van organisaties die worden gesteund door een investeerder te meten. Voortman maakt zich zorgen om het toezicht in de kinderopvang dat lang niet overal in orde is.

1 REACTIE

  1. Jammer dat Mevrouw Voortman alles bedrijven die investeren in de opvang over 1 kam scheert en geen besef heeft van wat er landelijk gebeurt in de opvang. Bedrijven die de opvang uithollen en geen kwaliteit leveren zijn bij de huidige krapte en toenemende concurrentie snel failliet. Daarnaast is er ook nog de strenge regeldruk vanuit de GGD dat de kwaliteit moet bewaken. Ik zie dan ook geen reden voor zorgen, er is nu een markt waarbij de kwalitatief zwakken gaan afvallen en de markt gaat stabiliseren. Eindelijk wordt de ouder en kind een klant in plaats van een afnemer. En dat is nodig om kwalitatief goede kinderopvang te gaan leveren.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.