Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Lekker buitenspelen in de frisse lucht… En hoe zit het dan binnen?

Muffe lucht in onze gebouwen: als we er zelf inzitten zijn we ons er onvoldoende van bewust. Vaak hoor je als er iemand binnenloopt in een volle groepsruimte: ‘zet eens een raampje open’. En een inpandig slaapkamertje met zeven of acht kinderen waar allerlei luchtjes vrijkomen en alle zuurstof is verbruikt, is niet echt gezond te noemen. Het is niet gewenst dat we buiten ‘een frisse neus’ moeten halen om goed te blijven functioneren. Kortom: er is wetgeving nodig om te zorgen voor een gezond binnenklimaat. Daarmee worden we allemaal geholpen om ons binnen prettiger te voelen, goed te presteren en nog fit weer naar huis te gaan.

Bouwbesluit

In het Bouwbesluit 2012 zijn regels vastgelegd waaraan een gebouw of bouwwerk in Nederland moet voldoen. Zo ook voor ventilatie en zelfs specifiek voor de kinderopvang. De belangrijkste eisen zijn:

Ventilatie
Nieuwbouw: per persoon 23,4 m3/uur.
Bestaande bouw: per persoon 12,4 m3/uur.
Nieuwe installaties moeten altijd voldoen aan nieuwbouweisen.

Geluid
Nieuwbouw: max. 35 dB(A).
Bestaande bouw: mag 10 dB(A) hoger.

Spuivoorziening
Verblijfsgebied tenminste: 21,6 m3/m2.
Verblijfsruimte tenminste: 10,8 m3/m2.
Capaciteit kan ook worden gerealiseerd met de voorziening voor luchtverversing.

Vragen

Deze regels zijn al vanaf 2012 wetmatig vastgelegd, en de kinderopvang heeft aanvankelijk uitstel tot 1 april 2017 gekregen voor de uitvoering van deze ventilatieregels. Hoog tijd dus om er echt iets aan te gaan doen. Dat is nog niet zo
eenvoudig, want er zijn nog veel vragen rondom dit onderwerp. Gaan we het oplossen door ramen en deuren open te zetten en wie is daar dan verantwoordelijk voor? Of vullen we het in met mechanische CO2-gestuurde ventilatie? Hoe gaan we
vastleggen dat we aan de wensen van de GGD voldoen? Gaan we voor budgetvriendelijke oplossingen of kiezen we een duurzame en energiezuinige aanpak?

Opletten op geluid

Oplossingen zijn er gelukkig volop en wij adviseren hierbij vooral goed te letten op het geluid. Want vaak worden ventilatoren zachter gezet omdat ze te veel herrie maken, terwijl ze toch eigenlijk hun werk moeten doen. Helemaal niet
nodig, als er maar goed ontworpen en uitgevoerd wordt.

Resultaten vastleggen

Meten is weten en dat wil de GGD ook graag, daarom is het belangrijk en bespaart het veel administratief werk als de CO2-waardes van de verschillende ruimtes automatisch geregistreerd worden. Zorg er dus voor dat dit in de keuze voor de
passende aanpak en oplossing wordt meegenomen. Er bestaan basisoplossingen en geavanceerde systemen geïntegreerd in oneindig veel te monitoren parameters.

Gelukkig weten steeds meer opvanghouders dat het simpelweg noodzakelijk is om in gezonde lucht te spelen, te slapen én te werken.

Meer weten? Ga naar:
http://zakelijk.ithodaalderop.nl/kinderopvang
https://zakelijk.ithodaalderop.nl/producten/klasse-ventilatie/eisen-voor-kinderopvang-ventilatie

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.