Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Kwaliteitsonderzoek LKK weer van start na opheffen coronamaatregelen

Jaarlijks meet het consortium LKK de kwaliteit van de Nederlandse kinderopvang in opdracht van het ministerie van SZW. Vorig jaar moest het anders vanwege corona, maar het onderzoek voor 2021 gaat snel van start. Met meer aandacht voor diversiteit en professionalisering.
kabinet-nog-geen-versoepelingen-kinderopvang
© New Africa / stock.adobe.com

De Landelijke Kwaliteitsmonitor Kinderopvang (LKK) wordt jaarlijks uitgevoerd door de Universiteit Utrecht en onderzoeksbureau Sardes. Het ministerie van SZW heeft recent het contract verlengd.

Het onderzoek naar de de kwaliteit van de kinderdagopvang, peuteropvang, buitenschoolse opvang en gastouderopvang, wordt iets anders opgezet dan de afgelopen jaren. Zo zal er bijvoorbeeld extra aandacht zijn voor de thema’s inclusie en diversiteit, en voor continue professionalisering van medewerkers.

Coronamaatregelen

Vorig jaar ging het LKK niet door vanwege de coronamaatregelen. In plaats daarvan werd een reeks van drie verdiepende studies uitgevoerd, waarbij vragen aan de orde kwamen als: is de kinderopvangsector gebaat bij invoering van een algemeen toelatingsrecht? En moet de kinderopvang binnen het publieke domein worden geplaatst?

Inmiddels komt het einde van de coronamaatregelen in zicht, en dat betekent dat er begonnen wordt met de werving voor LKK2021. Voor de zomervakantie moeten kwaliteitsmetingen plaatsvinden bij de kinderdagopvang en peuteropvang. Na de zomervakantie volgen de buitenschoolse opvang en gastouderopvang.

Aantallen metingen

Het doel is dit jaar kwaliteitsmetingen uit te voeren in 32 locaties van kinderdagopvang, 32 locaties van peuteropvang, 32 locaties van buitenschoolse opvang en circa 40 gastouders.

‘Voor het ministerie van SZW is het belangrijk om inzicht te hebben in de kwaliteit van de kinderopvang in Nederland en daarom laten wij al jaren door de Universiteit Utrecht en Sardes metingen verrichten bij kinderopvanglocaties,’ aldus Reina Kloosterman van het ministerie van SZW. ‘Zo hebben wij kunnen zien dat de kwaliteit van de kinderopvang steeds beter wordt. Daarnaast gebruikt SZW de metingen voor beleidsontwikkelingen door te kijken welke factoren van belang zijn voor kwaliteit en wat overheidsbeleid daaraan kan bijdragen.’

Vraagtekens

Enige tijd geleden verscheen op het platform Follow the Money een artikel waarin er vraagtekens werden geplaatst bij de onderzoeksmethodes van de LKK). LKK-onderzoeker Pauline Slot weersprak deze aantijgingen.

Meer informatie over de LKK vind je hier

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.