Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Kwaliteitseisen wettelijk vastgelegd

Marianne Velsink
kwaliteitseisen

De kwaliteitseisen voor de kinderopvang en peuterspeelzalen zijn vanaf 6 juni 2012 in de wet vastgelegd. Voorheen was dit slechts vastgelegd in beleidsregels waardoor gemeenten niet voldoende recht hadden om bij overtreding van de regels door de kinderopvang te handhaven.

Raad van State
Het balletje begon te rollen na een uitspraak van de Raad van State in zaak met een kinderopvangorganisatie uit Enschede. Zij vochten een handhavingsproces tegen de gemeenten succesvol aan. De Raad van State deed de uitspraak dat de gemeente niet bevoegd was om handhavend op te treden bij overtreding van deze beleidsregels omdat de regels niet vastgelegd zijn bij de wet. De uitspraak leidde tot veel onrust en tot Kamervragen.

Collectieve procedure
Sinds de uitspraak tot nu bevond het handhavingsproces in de kinderopvang zich in een onduidelijke tussenperiode waarin gemeenten toch handhaafden zonder daar het recht toe te hebben. Advocatenbureau Kuijper Advocaten riep houders van kinderopvangorganisaties daarom op om deel te nemen aan een collectieve procedure kinderopvang tegen gemeenten.

Leidster-kindratio
In de kwaliteitseisen is onder andere vastgelegd hoeveel kinderen er maximaal op de groep mogen zijn. De kwaliteitseisen zijn gebaseerd op afspraken die de Belangenvereniging van Ouders in de Kinderopvang (BOinK) en de brancheorganisatie voor werkgevers in de kinderopvang maken. Door deze regels in de wet vast te leggen, hebben de gemeenten na 6 juni de touwtjes weer in handen.

Bron: Rijksoverheid.nl
Foto: Stock.xchng

1 REACTIE

  1. Ondanks een zeer kritisch en negatief advies van de Raad van State de regeltjes er toch 1 op 1 doorheen jassen, terwijl iedereen weet dat het juist de onduidelijkheid van de regels zelf voor veel onrust zorgt, is de typische en angstige reactie van de overheid die het geen moer interesseert of dit in de praktijk gaan werken. We kunnen weer handhaven, hoera!
    Dit is tevens het definitieve failliet van de zelfregulering van een sector die door de overheid nooit op enig moment als gelijkwaardig is beschouwd en ook hier volledig het bos in wordt gestuurd. Kijk in dit verband maar eens naar artikel 21 lid 1 (overgangsbepalingen) van het nieuwe Besluit. ‘Je mocht het anders doen omdat het onduidelijke beleidsregels waren en je een gelijkwaardig alternatief bood; nu willen we dat je alsnog per 1 januari 2014 aan die zelfde onduidelijke regels gaat houden. Want dat willen wij. En wij zijn de baas. En als je kindercentrum daardoor dicht moet, dan is dat heel jammer voor je. Pech gehad. Dat zal ons echt een rooie rotzorg zijn’. Lang leve de betrouwbare overheid. Werkelijke alle beginselen van behoorlijk bestuur worden hier geschonden door een visieloze overheid. Iedere vorm van innovatie wordt hiermee de kop ingedrukt. Jammer dan. Eenheidsworst bent u en eenheidsworst zal u zijn. En daar is geen woord Frans bij!

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.