Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Kleinschalige opvang neemt niet toe maar af

Het aantal kleinschalige kinderopvangorganisaties en gastouders is niet toegenomen, maar juist geslonken. Bureau Buitenhek Management & Consult ontdekte dat het CBS er afgelopen september helemaal naast zat.
Kleinschalige kinderopvang.jpg
Het aantal gastouders is niet toegenomen

‘Kinderopvang door één persoon sterk in opkomst’, concludeerde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). In een grafiek toonde het bureau aan dat het aantal kinderopvangorganisaties met één persoon flink steeg en het aantal organisaties met meer dan honderd werkzame personen sterk afnam.

Omzetverschuiving

Bureau Buitenhek Management & Consult is de betreffende cijfers ook ingedoken, maar komt tot een heel andere conclusie. Kleinschalige kinderopvang is niet spectaculair toegenomen en zelfs gedaald, en ook is er geen enorme omzetverschuiving gaande of geweest van grote naar kleinere kinderopvang-aanbieders.

Gemeentebesturen moeten kritisch kijken naar de komst van nieuwe partijen in de kinderopvang, om zo wildgroei te voorkomen. Hiervoor waarschuwde Leo Houwen van Brancheorganisatie Kinderopvang na de CBS-cijfers. Lees meer

Registratie KvK

Hoe kunnen de conclusies op basis van dezelfde data zo verschillend zijn? De “wildgroei”, waarover onder andere de Brancheorganisatie zich zelf zorgen maakte, blijkt te zijn veroorzaakt door gastouders. Het aantal gastouders is niet toegenomen, wél hebben bestaande gastouders zich vaker laten registreren bij de Kamer van Koophandel. De reden is dat hier voor gastouders fiscale voordelen aan kleven. Buitenhek verwacht dan ook dat de stijging van het aantal eenpitters in de kinderopvang nog wel even voortduurt.

LRKP

Bureau Buitenhek bekeek ook nog de cijfers van het aantal eenmans- en grotere organisaties in de kinderopvang die geregistreerd staan in het Landelijk Register Kinderopvang en Peuterspeelzalen. Ook daaruit blijk niet dat kleinschalige kinderopvang aan populariteit wint.

Lees hier de analyse van Buitenhek >>