Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Kinderopvang steeds vaker gastouder of zzp’er

Marianne Velsink
De vraaguitval in de kinderopvang lijkt vooral grote kinderopvangorganisaties te hebben geraakt. Tegelijkertijd groeide het aantal organisaties met maar één werkzaam persoon zoals gastouders en zzp'ers.
In het derde kwartaal van 2015 steeg het aantal kinderopvangorganisatie met één werkzaam persoon met bijna 500 procent ten opzichte van het eerste kwartaal in 2007.
In het derde kwartaal van 2015 steeg het aantal kinderopvangorganisatie met één werkzaam persoon met bijna 500 procent ten opzichte van het eerste kwartaal in 2007. - Foto: iStock/Getty Images

Dit blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Op 1 juli 2015 telde Nederland ruim 7.100 kinderopvangorganisaties die door één persoon worden gerund. Dat is zes keer meer dan in 2007. In totaal bestaat ruim driekwart van de kinderopvangorganisaties uit één werkzaam persoon.

Kleinschalige kinderopvang

De kwartaalcijfers van het ministerie van Sociale Zaken, gebaseerd op cijfers van het CBS, toonden aan dat het aantal kinderopvangorganisaties maar bleef stijgen. Dit ondanks de vraaguitval. Deze groei is vooral te merken bij kleinschalige kinderopvangorganisaties. In het derde kwartaal van 2015 steeg het aantal kinderopvangorganisatie met één werkzaam persoon met bijna 500 procent ten opzichte van het eerste kwartaal in 2007. Het aantal bedrijven met meer dan 100 werkzame personen nam de laatste jaren juist af.

Minder medewerkers

Het aantal werkzame personen in de kinderopvangbranche nam in de jaren 2011 tot en met 2013 af met bijna 14 duizend. De omzet in de branche daalde in dezelfde periode van 3,6 naar 3,1 miljard euro.

Het aantal banen in de kinderopvangbranche zal de komende tijd met 7000 toenemen door de investering van 290 miljoen euro in kinderopvangtoeslag. Dit berekende Bureau Buitenhek. Lees meer >>

1 REACTIE

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.