Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Kinderopvang open ná 28 april? Twee scenario’s

De branchepartijen kinderopvang hebben overleg gevoerd met staatssecretaris Tamara van Ark (SZW) over de situatie voor de kinderopvang ná 28 april. Er zijn twee scenario’s mogelijk.
© shangarey / stock.adobe.com

Mede naar aanleiding van de persconferentie afgelopen dinsdag 31 maart waarop bekend werd gemaakt dat de reguliere kinderopvang tot 28 april gesloten blijft, hebben de BK, de BMK en BOinK overlegd met staatssecretaris Van Ark en haar ambtelijk adviseurs over de mogelijkheden voor de kinderopvangsector ná 28 april.

Twee scenario’s

Daaruit zijn twee scenario’s voortgekomen, die verder worden uitgewerkt.

Scenario 1: Op 21 april besluit het kabinet om vanaf 29 april de huidige situatie te verlengen wat betekent dat kinderopvang en scholen gesloten zijn en alleen opvang bieden voor ouders in cruciale beroepen toegestaan is (zoals dat nu ook geldt).

Scenario 2: Er wordt besloten dat de kinderopvang vanaf 29 april weer open kan. De kinderopvang kan daartoe snel gereed zijn maar dat vergt wel een (korte) overgangsperiode. Daarom is het gewenst dat eerder duidelijk wordt of er nog noodopvang moet worden geboden. Daarbij moet er rekening worden gehouden met kindercentra die door ziekte van hun medewerkers soms een oplopend personeelstekort hebben tot 20 procent. Dat is op zo’n moment teveel.

Meivakantie

Branchepartijen: ‘Daarom vragen wij het onderwijs om tijdens de meivakantie, mocht de kinderopvang weer open zijn voor alle kinderen, op basis van vrijwilligheid op de scholen noodopvang te bieden. Net zoals de kindercentra en gastouderbureaus zonder enig probleem op dit moment op basis van vrijwilligheid pedagogisch medewerkers en gastouders op grote schaal inzetten voor de 24/7 noodopvang.’

Zodra er meer bekend is over de kinderopvang ná 29 april, delen wij die informatie op onze website.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.