Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Kinderopvang mogelijk al op 25 januari open, afhankelijk van onderzoek Britse variant

Het kabinet heeft dinsdagavond een definitief besluit genomen: de lockdown wordt met drie weken verlengd, maar als het mogelijk is gaan de kinderopvang en basisscholen alweer open op maandag 25 januari. Of dat laatste gebeurt, hangt af van onderzoek naar de rol van jonge kinderen bij de verspreiding van de meer besmettelijke Britse variant van het coronavirus.
© Rawpixel / Getty Images / iStock

De regeling voor noodopvang voor kwetsbare kinderen en kinderen van ouders met een cruciaal beroep blijft onveranderd. Deze opvang vindt alleen plaats tijdens de reguliere opvanguren.

Het kabinet maakt zich zorgen over de Britse variant van het coronavirus. Minister De Jonge van VWS noemde de ‘alarmerende beelden’ uit Groot-Britannië, waaruit blijkt hoe snel deze nieuwe variant om zich heen kan grijpen. Het moment dat Engelse ziekenhuizen patiënten moeten gaan weigeren, lijkt niet ver weg.

Avondklok?

Momenteel is de situatie in Nederland nog minder ernstig, omdat slechts tussen de twee en de vijf procent van de bevolking besmet is met de Britse variant. De besmettingscijfers dalen zelfs nog steeds licht. Maar de verwachting is dat dit snel zal veranderen en de cijfers weer zullen stijgen, aldus De Jonge. Hoe snel precies, dat is afhankelijk van de effecten van de lockdown. Nog strengere maatregelen, zoals een avondklok, worden daarom overwogen.

Leerachterstanden

Dat de kinderopvang en de basisscholen mogelijk toch eerder opengaan, heeft te maken met de zorgen over leerachterstanden en sociale en emotionele problemen bij kinderen in de leeftijd tot 12 jaar. De koepelorganisatie PO-Raad wil dat de scholen zo snel mogelijk weer van start gaan, ‘mits dat veilig en verantwoord kan voor leerlingen en onderwijspersoneel. De PO-Raad waarschuwt wel dat het gebruik van de noodopvang zodanig is toegenomen, dat de situatie ‘onhoudbaar’ is geworden.

Besmettelijkheid jonge kinderen

De brancheorganisaties in de kinderopvang geven nadrukkelijk aan dat zij het onderzoek naar de Britse variant van het virus willen afwachten. Dit onderzoek wordt uitgevoerd door het RIVM. ‘Een van de vragen is of deze variant impact heeft op de besmettingen en besmettelijkheid van jonge kinderen,’ aldus de brancheorganisaties. ‘De uitkomsten zijn vanzelfsprekend van groot belang voor de kinderopvang, waar immers geen afstand kan worden gehouden van en tussen jonge kinderen. Het is nog niet duidelijk wanneer de uitkomsten van dit onderzoek bekend zijn.’

De gevolgen van de waarschijnlijke verlenging van de lockdown zijn ernstig, aldus Marjet Winsemius van Wij werkende ouders. ‘Wij maken ons zorgen over de mentale toestand van de ouders en het effect daarvan op kinderen.’ En een ouder laat weten: ‘Onze jongste zit iedere ochtend op de trap met haar schoenen en tas omdat ze naar de opvang wil. Mag de kinderopvang aub weer open!!!’ Lees hier het hele verhaal

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.