Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Kinderopvang in Drenthe krijgt subsidiegeld terug

Achttien organisaties voor de kinderopvang in Zuidoost-Drenthe krijgen met terugwerkende kracht subsidiegeld over anderhalf jaar. Burgemeester en wethouders in Emmen draaiden een besluit uit 2013 terug.
Kinderopvang Drenthe krijgt subsidiegeld terug
'We konden in de gemeente Emmen niet veel meer doen.' - Foto: ANP

Twee jaar geleden werd beslist om de kinderopvang in Emmen zoveel mogelijk in handen te leggen van Stichting Peuterwerk. Andere kinderopvangorganisaties protesteerden tegen deze maatregel en werden in het gelijk gesteld door de commissie van beroep. Burgemeester en Wethouders hebben het advies van de commissie overgenomen, zo schrijft Dagblad van het Noorden.

Subsidie

Het terugdraaien van de maatregel betekent meer werk voor de protesterende organisaties. ‘We konden in de gemeente Emmen niet veel meer doen’, zegt de directeur van Stichting Kinderwereld uit Coevorden in het dagblad. Zij kreeg in 2013 subsidie om de organisatie op te bouwen en meteen ook het bericht dat de subsidie het jaar erna zou worden gestopt. ‘Zo kun je natuurlijk niet werken’, aldus de directeur.

Voorschool

Het idee achter de maatregel was om de zogenoemde doelgroepkinderen (leerlingen met een ontwikkelachterstand) via Stichting Peuterwerk beter te bereiken en op de voorschool te krijgen. De gemeente trok daarvoor zo’n 2 miljoen euro per jaar uit. Het grootste gedeelte van deze subsidie ging naar Stichting Peuterwerk. Volgens de krant gaat het om een half miljoen euro dat nu alsnog naar de andere, veelal commerciële, instellingen gaat.

Geen enkel kind mag meer opgroeien in een taalarme omgeving. Daarom investeert het kabinet tussen 2016 en 2018 jaarlijks 18 miljoen euro voor de aanpak van taalachterstanden. Met het actieplan ‘Tel mee met taal’ wordt er in totaal ruim 50 miljoen euro gestoken in het voorkomen en bestrijden van taalachterstanden. Lees meer >>

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.