Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Kinderombudsman onderzoekt kindermishandeling

Kinderombudsman Marc Dullaert gaat een grootschalig onderzoek doen naar kindermishandeling. Hij gaat bij alle 408 gemeenten kijken naar hoe zij mishandeling proberen te voorkomen. Ook wil hij inzicht krijgen in de manier waarop zij slachtoffers willen helpen. Reden is dat er nu te weinig zicht is op het effect van de maatregelen die worden genomen, aldus de ombudsman donderdag.
Kinderombudsman onderzoekt kindermishandeling
Foto: ANP Photo

Gemeenten zijn nu al verantwoordelijk voor de preventie, maar moeten vanaf 2015 ook hulp bieden aan ouders en mishandelde kinderen. Bovendien moeten zij gevallen waarbij mishandeling wordt vermoed gaan onderzoeken.

AMK

Het is tot nu toe echter onbekend hoe gemeenten dit willen aanpakken. De Kinderombudsman gaat niet alleen langs gemeenten, maar vraagt ook Advies- en Meldpunten Kindermishandeling (AMK) naar de manier waarop zij slachtoffers helpen.

Slachtoffers

Dullaert noemt het onaanvaardbaar dat er jaarlijks ruim 118.000 kinderen worden mishandeld, verwaarloosd of misbruikt. Ondanks inspanningen van overheden en organisaties, lijkt het aantal slachtoffers gelijk te blijven.

Stappen Meldcode Kindermishandeling

Alle kinderopvangorganisaties en gastouders moeten vanaf 1 juli van dit jaar een stappenplan klaar hebben liggen voor het signaleren en melden van kindermishandeling. Hoe moet dit stappenplan eruit zien?

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.