Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Kinderen tot 4 jaar hebben minder buikgriep dankzij corona

De maatregelen die verspreiding van covid-19 moeten tegengaan - afstand houden, een betere hygiëne - hebben een onbedoeld positief bijeffect. Kinderen van 0 tot 4 jaar zijn minder ziek.
Foto: iStock

De afname betreft vooral het aantal gevallen van buikgriep en middenoorontstekingen. Dat blijkt uit gegevens van onderzoeksinstituut Nivel. Het effect was al snel zichtbaar na het instellen van de lockdown medio maart. Na twee weken was het aantal kinderen dat zich met deze klachten meldden bij de huisarts gehalveerd. Na een maand daalde dit zelfs tot een vijfde van het aantal consulten van voor de lockdown. Ook in ziekenhuizen daalde het aantal opnamen.

Middenoorontsteking en buikgriep zijn net als covid-19 infectieziekten die zich verspreiden via de lucht, vooral bij nauw lichamelijk contact en hoesten. ‘Het verbaast ons niks dat deze virussen enorm afnamen bij kinderen sinds de dagopvang en scholen sloten. Kinderen komen minder bij elkaar’, zegt kinderarts Gertjan Driessen van het Juliana Kinderziekenhuis in Den Haag hierover in de Volkskrant.

Lichte stijging

Sinds de heropening van scholen en kinderopvang is er weer een lichte stijging te zien van buikgriep en middenoorontstekingen. Maar Driessen denkt dat er niet snel sprake zal zijn van een terugkeer naar het oude niveau. ‘Ouders zijn ook onderdeel van de infectieketens bij deze virussen. Als zij minder contact hebben met mensen buiten hun gezin, onderbreken ze de keten. Ik vermoed dat zolang afstand houden en de handen goed wassen de norm blijft, het aantal oorontstekingen en buikgriepen bij kinderen niet oploopt tot het niveau van voor de coronacrisis.’

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.