Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties15

Kinderen meer op hun gemak bij gastouders

Kinderen meer op hun gemak bij gastouders

Kinderen

Registreren

15 REACTIES

 1. Ik werk op een kdv. Ik heb op allerlei groepen gewerkt, op dit moment werk ik op een peuter groep. De kinderen voelen zich bij ons enorm op hun gemak. Uiteraard is er af en toe een kind bij wat wennen moet. Ik heb een aantal kinderen op de groep die het liefst dagelijks zouden komen. En kinderen waarbij ouders moeite hebben om het kind mee naar huis te krijgen. Ik ben van een vergelijking niet echt overtuigd. Ik ken een aantal geweldige gastouders, maar weet dat kinderen op een kdv het ook enorm goed kunnen hebben. Iedere gastouder, ieder kdv en iedere individuele leidster is verschillend wat dus voor het ene kind en/of de ene ouder/verzorger geweldig werkt past bij de ander juist totaal niet. Wat mij verder enorm verbaasd is de verschillen die gemaakt worden tussen kdv en gastouder en wat mensen daar belangrijk in vinden. Er wordt regelmatig gesproken over de verschillen met betrekking tot de kosten, maar ik lees en hoor maar zelden iets over de regelgeving van een kdv versus een gastouder. Als voorbeeld het 4 ogenprincipe vind ik een enorm goede regelgeving. Echter verbaasd het mij dat dit bij een gastouder niet geldt. Denkt de overheid nu werkelijk dat de kans op onacceptabel gedrag naar de kinderen toe bij een gastouder minder groot is dan bij een kdv?

 2. Lees alle reacties
 3. Als onderzoeker ben ik erg benieuwd naar het hele rapport. Want hoe is het plezier en zelfvertrouwen bijvoorbeeld gemeten? Hoe weten de onderzoekers dat de kinderen meer ontspannen zijn bij gastouders? Kortom ik vraag graag het rapport op.
  Dat kinderen op hun gemak zijn bij gastouders kan ik me als onderzoeker heel goed voorstellen- wij doen als Vyvoj in heel veel organisaties tevredenheidsonderzoek. In de landelijke benchmark tevredenheidsonderzoek komt de trend naar voren dat ouders gemiddeld genomen meer tevreden zijn over de gastouder dan over de leidster in het kinderdagverblijf: de gastouder scoort gemiddeld een 8,4 en de pedagogisch medewerker in het KDV een 7,7.
  Uit onze onderzoeken wordt op de algemene vraag of het kind zich op zijn gemak voelt bij de pedagogisch medewerker of gastouder is de score ook voor de gastouder het hoogste. De pedagogisch medewerker van een BSO scoort overigens lager dan die van het KDV.

 4. Raar is het wel dat er, nu het weer wat rustig wordt rondom ‘opvangland’, er weer een publicatie komt met betrekking tot gastouders. En wel een positieve publicatie. De Overheid zou eerst eens beter de zaakjes op orde moeten hebben voordat zij allerlei beslissingen nemen ten aanzien van de een of het andere vorm van opvang. Beide vormen zijn oké en de ouders kiezen wat er het beste bij hen en hun kind(eren) past. Waarvoor is er dan verschil in bijdrage tenaanzien van ouders die kiezen voor gastouderopvang. Als blijkt dat gastouderopvang veel beter is voor kinderen dan zouden we toch met zijn allen moeten pleiten voor gelijke rechten binnen ‘opvangland’. Het is inderdaad zo dat gastouderopvang hoogwaardig is, maar door de te grote verschillen in kinderopvangbijdrage, kunnen gastouders niet meer zoveel uitgeven aan leuke, en leerzame projecten met hun kindjes. Wij proberen als gastouders het hoofd boven water te houden en zijn genoodzaakt om meer van de ouders te vragen dan voorheen het geval was. Ook hierin worden we gedwongen om de ouders op nog hogere kosten te jagen, omdat tegenwoordig een uitstapje naar bv een dierentuin niet meer uit onze eigen zak kan komen. De ouders vinden het over het algemeen niet erg, maar het is niet leuk om er nu een bijdrage in de kosten voor te moeten vragen. Jammer dat uit het onderzoek blijkt dat gastouderopvang beter blijkt te zijn voor kinderen, maar dat gastouderopvang wel zwaar gediscrimineerd word door de Overheid. Wij hebben reeds enkele ouders gehad die met pijn in hun hart hun kindje bij ons hebben weggehaald en naar een reguliere KDV hebben moeten brengen, omdat het voor hen niet meer op te hoesten was. De bijdrage voor de gastouders, de bijdrage aan het gastouderbureau en ook nog minder restitutie via de kinderopvang bijdrage. We vinden dat zeer jammer, maar we begrijpen het zeker wel.

 5. Ben het gedeeltelijk met het onderzoek eens. Door eigen ervaring als gastouder lijkt het goed om een samenwerking te hebben met gastouder/kinderdagverblijf. Baby`s en gevoelige prikkelbare kindjes lijken mij beter af te zijn bij een gastouder. Maar kindjes die graag afwisseling willen en meer contact en activiteit zouden dan beter op een kinderdagverblijf kunnen zijn. En gastouder kosten zijn volgens mij per jaar berekend niet duurder omdat er niet in dagdelen word gerekend maar per uur.

 6. Ben persoonlijk heel erg tevreden over mijn gastouder. Zij kwam bij ons in huis en dat gaf erg veel rust voor de (jongere ) kinderen. Alles kon gewoon doorgaan zoals altijd.
  Sinds kort gaat de jongste naar de basisschool en gaan alle kinderen alleen naar de reguliere opvang. Ook dit bevalt op zich goed. de leidsters zijn over het algemeen zeer betrokken en positief. We hadden een combi tussen gastouderopvang en reguliere opvang en dat werkte prima. Nu de jongste naar school is en gewend aan veel kinderen om zich heen is het kdv ook voor hem een goede oplossing.
  Wel merk ik aan de kinderen dat zij het prettiger vinden na school in hun eigen omgeving te zijn. Ga maar bij jezelf na, na een dag werken heb je ook minder zin in socializen en wil je ook lekker even thuis je eigen ding doen.
  Wat ‘slechte’ gastouders betreft: je voelt zelf heus wel aan of je een klik hebt met je gastouder. Op het moment dat je dat niet voelt moet je ook je kind daar niet achter laten. Als je via een goed buro een gastouder hebt, zoeken ze ook een andere gastouder voor je als je niet helemaal tevreden bent.
  Bij frequente opvang voor jonge kinderen gaat mijn voorkeur echt uit naar een gastouder .

 7. Zou het toeval zijn dat er juist nu weer zo’n publicatie verschijnt. De kwaliteit van de gastouders en de kwaliteit van de kinderdagverblijven is over het algemeen goed. Waar je voor kiest is vooral is de opvang die het beste bij jou en je kind past. Laat dat toch vooral mogelijk blijven. Dat proefschrift ga ik natuurlijk wel opvragen want ik laat me graag inspireren om het nog beter te doen.

 8. Veel ervaringsdeskundigen die hun reactie geven. ‘Mijn kind gaat naar een gastouder en is altijd heel blij.’ Mijn kind was ook ontzettend blij, maar dan in een KDV. Elke dag vond ze het een feest om erheen te gaan. En die keuze voor het KDV maakte ik niet voor niets. Uit professionele ervaring weet ik dat je een groter risico loopt met gastouderopvang omdat deze vorm een stuk minder transparant is. Binnen een woonhuis kan je een hoop ellende verbergen als je dat wilt, makkelijker dan binnen een kindercentrum. Er zijn natuurlijk overwegend goede gastouders, maar er zijn ook echt hele beroerde. Probeer die maar eens aan hun neus te herkennen. En als gastouders niet willen dat ouders iets merken van wat er mis is, geloof me: dan merk je er ook helemaal niks van. ‘Mijn kind is altijd blij’ hoorde ik ook van ouders die hun kind ophaalden uit een gastouderopvang waarvan later bekend werd dat er zaken heel ernstig mis waren. Uiteindelijk weet je nooit precies bij wie je je kinderen achterlaat, met name bij jonge kinderen is dat een risico. Je moet maar vertrouwen. Dat lukte mijzelf beter bij een KDV dan bij gastouders of oppas.

 9. Dat de gastouderopvang duurder is dan de creche is niet altijd waar. Ouders die hun kind iets langer als halve dagen willen brengen zijn vaak bij de creche duurder uit. En ouders die veel werken kunnen bij de gastouderopvang zelfs stukken goedkoper uitkomen..

 10. Dat de gastouderopvang duurder is dan de creche is niet altijd waar. Ouders die hun kind iets langer als halve dagen willen brengen zijn vaak bij de creche duurder uit. En ouders die veel werken kunnen bij de gastouderopvang zelfs stukken goedkoper uitkomen..

 11. In het artikel wordt er gezegd dat gastouderopvang prettig is voor kinderen. Ik ben het hier zeker mee eens en spreek uit ervaring. Er wordt ook geschreven dat het duurder is dan KDV maar dat is lang niet altijd zo. Kijk goed naar verschillende gastouderbureau’s en gastouders in je omgeving er zit veel prijs verschil in. Kies niet gelijk voor de goedkoopste prijs, let ook op persoonlijke aandacht en kwaliteit van gastouder en bureau, maar dit hoeft zeker niet altijd duurder te zijn dan een KDV.
  KDV werken met dagdelen van vaak 12 uur en je betaald 12 maanden per jaar door. Dit is bij een gastouder vaak niet zo dat scheelt alleen al veel geld.
  Gastouderopvang heeft vor mij veel positieve kanten!!

 12. Onze dochter gaat ook naar een gastouder. Ze zit in een groepje van 5 kinderen en heeft het heel erg naar haar zin. Ze is altijd rustig en vrolijk als wij haar ophalen. Ik merk echt dat ze veel tijd en aandacht aan haar besteden en dat de omgeving veel rustiger is dan op een Kinderdagverblijf waar ze 16 kinderen op een groep plaatsen. Het is heel fijn dat ouders een keuze hebben. Ons bevalt de persoonlijke aandacht en rust van een gastouder heel goed. Je kiest de gastouder die bij jou en je kind past.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.