Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Kinderarts: ‘Alleen gevaccineerde kinderen naar de opvang’

Steeds minder baby's krijgen een BMR-vaccinatie, zo blijkt uit recente cijfers van het RIVM.  Hoe lager de vaccinatiegraad, hoe makkelijker ziektes als mazelen weer de kop op kunnen steken. Kinderarts Károly Illy pleitte eerder deze week vóór een vaccinatieplicht, als het gaat om verblijf op kinderdagverblijven. 'Er zijn nu teveel mensen die denken: ach, een gewone kinderziekte, laat het kind het gewoon doormaken. Maar die mensen moeten zich realiseren dat het een serieuze ziekte is.'     

Foto: SvA

De vaccinatiegraad is voor BMR (bof, mazelen en rode hond) in het afgelopen jaar gedaald van 92,6 naar 89,5 procent, terwijl voor groepsimmuniteit 95 procent wordt aangehouden. Kinderarts Illy vindt dat kinderen alleen op het kinderdagverblijf terecht moeten kunnen, als ze gevaccineerd zijn.

In Nederland krijgen kinderen rond de leeftijd van 14 maanden de BMR-vaccinatie. Vóór die leeftijd kunnen ze mazelen oplopen wanneer ze in contact komen met besmette kinderen.

Kinderen boven de 14 maanden die niet het BMR-vaccin hebben gekregen, zouden volgens de arts geweigerd mogen worden. ‘Het vaccineren is echt in het belang van de kinderen’, zegt Illy bij EenVandaag. ‘Doe het, omdat je niet alleen je eigen kind, maar ook andermans kinderen beschermt.’

Tegen

Het onderwerp staat al langer op de politieke agenda. In 2022 stemde de Eerste Kamer nog een wetsvoorstel weg, op basis waarvan kinderdagverblijven ongevaccineerde kinderen zouden mogen weren. Hoewel er aanvankelijk een meerderheid vóór dit wetsvoorstel leek te zijn, sneuvelde het lastminute vanwege de mogelijkheid dat ook coronavaccins onder het wetsvoorstel zouden (gaan) vallen. Een wijziging van het wetsvoorstel werd niet afgewacht en de Eerste Kamer stemde tegen, tot spijt van mede-indiener Paul Van Meenen (D66). Lees ook het artikel op Kinderopvangtotaal dat daarover ging.

D66: eens met Illy

Volgens een voorlichter van de Tweede Kamerfractie denkt D66 er nu over na hoe ze dit verder gaan oppakken: ‘We zijn het helemaal eens met dokter Illy. Het is zorgwekkend dat de vaccinatiegraad daalt. We moeten ervoor zorgen dat we kinderen beschermen en ouders zekerheid bieden’.

Vertrouwen

Het RIVM heeft overigens geen verklaring voor de afnemende vaccinatiecijfers. Wel is het zo dat ouders hun kinderen sinds vorig jaar anoniem kunnen laten vaccineren. Deze vaccinaties zijn niet terug te zien in de deelnamecijfers. Ook kan het vertrouwen in vaccinaties sinds de coronacrisis een rol spelen. Maar voor baby’s kan het RIVM in elk geval ‘met meer zekerheid zeggen dat de deelname echt lager is’.

Overheidstaak

De BK was destijds tevreden met het oordeel van de Eerste Kamer. ‘De volksgezondheid is primair een overheidstaak en die moet ook vooral daar blijven,’ verklaarde de brancheorganisatie.

Mazelen begint met koorts, hoesten, neusverkoudheid en oogontsteking. Zo’n twee tot vier dagen later ontstaan er rode vlekjes. Het mazelenvirus kan ook middenoorontsteking en diarree veroorzaken, en in ernstige gevallen longontsteking, stuipen of hersenontsteking. In zeer zeldzame gevallen veroorzaakt mazelen een hersenontsteking die gemiddeld pas 7 jaar na de mazelen begint, en altijd fataal is.

Vóór de invoering van de mazelenvaccinatie in Nederland (in 1976) maakte vrijwel iedereen op de kinderleeftijd mazelen door. Er waren dan ook ieder jaar honderdduizenden mazelenpatiënten in Nederland. Sinds de invoering van mazelenvaccinatie komt de ziekte veel minder voor, doorgaans rond de 10 gevallen per jaar.

Bron: RIVM

Bronnen: EenVandaag, NOS, Volkskrant, RIVM

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.