Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties4

Nieuwe formule moet kinderopvang betaalbaar maken

Investeren in de kwaliteit van kinderopvang en deze daarnaast toegankelijk maken voor alle kinderen hoeft de maatschappij niet meer geld te kosten, maar levert juist 5 miljoen euro per jaar op. Dit concludeert SEO Economisch Onderzoek nadat het opnieuw het veelbesproken plan Kies nu voor Kinderen heeft doorberekend. Initiatiefnemers Bernard van Leer Foundation en het Kinderopvangfonds hopen minister Asscher te overtuigen om dezelfde koers te varen.
Nieuwe formule moet kinderopvang betaalbaar maken
Foto: ANP Photo

Het programma Kies nu voor Kinderen werd een jaar geleden bekend gemaakt. Het plan is kort samen te vatten als een definitief einde aan de versnippering van het aantal kindvoorzieningen. De peuterspeelzaal wordt volledig geïntegreerd in de kinderopvang. De buitenschoolsche opvang gaat intensiever samenwerken met het onderwijs, waardoor de leidster-kindratio verlaagd kan worden en kinderopvang wordt vooral toegankelijk voor alle kinderen, ongeacht of hun ouders werken of niet.

Politiek wil stappen zetten

De Bernard van Leer Foundation en het Kinderopvangfonds presenteren het doorberekende plan woensdag aan de Kamer. De twee hebben na de lancering van Kies nu voor Kinderen deel I niet stilgezeten. Er vonden gesprekken plaats met politici en naar eigen zeggen heeft dit ertoe geleid dat ‘de politiek nu bereid is om stappen te zetten’. Minister Asscher heeft inderdaad laten doorschemeren te kijken naar een andere structuur van vooral de peuteropvang. Wanneer hij met zijn plannen naar buiten komt, is niet bekend, maar met Prinsjesdag 2013 in aantocht, kan dat niet lang meer duren.

Kosten op niveau 2012

Opnieuw berekende SEO Economisch Onderzoek het plan Kies nu voor Kinderen. De conclusie dat een reorganisatie van het kinderopvangstelsel de maatschappij 5 miljoen euro per jaar oplevert, is opvallend. Het eerste plan werd al berekend op een budgetneutraal plan voor de overheid. Ouders zijn dan net zoveel kosten aan kinderopvang kwijt als ze in 2012 waren, toen er nog niet bezuinigd werd op de kinderopvangtoeslag.

Uitbreiding ouderschapsverlof

Nieuw is een voorstel voor een uitbreiding van het betaalde ouderschapsverlof naar drie maanden. ‘Ouders kunnen gezin en werk beter combineren door uitbreiding van het betaald ouderschapsverlof en de zekerheid dat de pedagogische kwaliteit van de opvang op orde is’, schrijven de Bernard van Leer Foundation en het Kinderopvangfonds.

Investeren in kwaliteit

Uit internationaal onderzoek blijkt dat kinderen het meeste baat hebben bij opvang van goede kwaliteit. Goede opvang kan onder andere invloed hebben op hoe kinderen later terecht komen in de maatschappij. Meegenomen in de berekeningen is daarom ook een investering in de kwaliteit van pedagogisch medewerkers (door in-service training) van 20 miljoen euro. Dit zou de maatschappij nog eens 179 miljoen euro per jaar opleveren.

Bekijk hier de SEO-berekeningen van Kies nu voor Kinderen deel II

4 REACTIES

 1. In het eerste plan werd nog gesproken over 2 gratis dagen of dagdelen voor alle kinderen van 0 – 12 jaar. In dit plan hebben ze het alleen maar over het recht op toeslag voor alle ouders. Kinderen van niet werkende ouders gaan echt de weg naar de kinderopvang niet vinden als er nog een eigen bijdrage door de ouders aan te pas komt. Maar misschien heb ik het verkeerd begrepen en is het wel inclusief gratis dagdelen. Dan vind ik het een goed plan.

 2. Lees alle reacties
 3. Voornemens na 14 jaar werkzaam te zijn geweest in de kinderopvang én gastouderopvang als ZZP gastouder mét hogere pedagogische opleiding, wil ik nu, omdat het ‘zo goed gaat met’ de reguliere kinderopvang, juist opnieuw gaan starten als gastouder. Daar waar nog altijd de meeste tevredenheid is onder de betrokkenen van gastouderopvang en in vergelijking juist de minste terugval te zien is. Misschien minder gastouders door de bijzonder hoge leges, maar de vraag naar, is onverminderd.
  Met mijn pedagogische opleiding en jarenlange ervaring in de kinderopvang, moet ik ook nu, net zoals in 2006 het geval was, wéér concluderen dat de kwaliteit in de dagverblijven niet altijd even best is. Crisis zorgt voor creatieve oplossingen door de kinderopvangondernemers. De oplossingen zijn niet in het belang van het kind. Het laatste jaar heb ik in loondienst als praktijkopleider gewerkt. Nu mijn tijdelijke contract niet wordt verlend in verband met een reorganisatie en ik soms invalwerkzaamheden op de groep verricht, zie ik helaas weer hetzelfde; de kwaliteit is bal, de leidster te druk en de kinderen de dupe van het volstouwen van 0-4 groepen om het personele plaatje en de bezetting rond te breien.
  Dat gaan we anders doen; lang leve de gastouderopvang en de kwaliteit van werkzaamheden welke ik wél als ZZP gastouder kan leveren, waar blijkbaar als pm-er niet aan kan worden voldaan. Lang leve Nederland, de crisis en de overheidsplannen m.b.t. kinderopvang!

 4. Gastouderopvang is juist een hele interessante en leuke kinderopvang en binnen de kinderopvang vertegenwoordigen zij de grootste groep van kinderopvangaanbieders.
  Waarom? Omdat de ouders de kwaliteit van gastouderopvang herkennen, de kinderen op-maat opvang krijgen en er met kleinere groepen wordt gewerkt.
  Dit gebeurt niet alleen door gastouders met het diploma Helpende Zorg & Welzijn, maar in toenemende mate door (vroegere) leidsters op kinderdagverblijven, die MBO3/4- of zelfs HBO-geschoold zijn.
  Het label ‘oppas’ hebben zij dus allang van zich afgeworpen.
  Gastouders zijn door de overheid erkend en echte kinderopvangprofessionals, die voldoen aan de eisen die de Inspectie Kinderopvang van de GGD aan hen stelt.
  Het is daarom essentieel dat de gastouderopvang ook wordt betrokken bij het programma Kies voor kinderen.
  Juist de gastouderopvang kan hierin een verschil maken!

 5. En de gastouders? Is die mooie mogelijkdeid van kinderopvang, waar zo veel ouders heel blij mee zijn, gewoon even vergeten? Juist de kinderen een thuis geven in een hele veilige, kleinschalige omgeving met een vaste persoon, die er altijd voor de kinderen is, waardoor een kind zich optimaal kan ontwikkelen.
  Steeds opnieuw worden er pogingen gedaan om de gastouderopvang de nek om te draaien. Jaren geleden werd dit ook geprobeerd en toen bleek hoeveel ouders en gastouders juist gaan voor deze opvang en gelukkig is dat plan toen ook niet door gegaan. Kies nu voor kinderen, kies voor gastouderopvang!

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.