Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Karlijn van de Wier – Sfeer: kleuren

Wat is sfeer?
Sfeer is vooral subjectief.
Sfeer is kleur, geur, vorm, materialen, verlichting, geluid en decoratie.
Er zijn sferen waar iedereen wel wat voor voelt. Zeg maar de showroom-sferen onder de sferen. Ik bedoel de showrooms waar iedereen wel een ‘oh-gevoel’ van krijgt. Of anders minstens een ziet-er-goed-uit-gevoel of dat-zou-ik-ook-best-willen-gevoel.

Waarom spreekt zo’n showroom je aan? Daar zit vast een pientere marketingstrategie achter die ik als pedagoog niet ken. Maar de interieurstylist in mij ziet wel bepaalde terugkerende elementen, die ook zouden werken in de kinderopvang. Ik ga nu in op kleurgebruik, de andere genoemde elementen komen mogelijk later in een blog aan bod.

Met kleur kun je een hoop bereiken. Maar een beetje kennis van zaken is vaak wel op zijn plek. Je hebt te maken met de werking van kleur, lichtinval, ligging op het noorden of zuiden, de functie van een ruimte, complementaire kleuren, enzovoort.
Kleurenkennis is niet bepaald algemene kennis die je even uit de mouw schudt. Waar je wel alvast rekening mee kunt houden, is het terug laten komen van kleuren om zo een rustige omgeving te creëren. Vervloek je eigenlijk die groene vloer maar is er geen uitzicht op een nieuwe? Ga niet dwars tegen de gegeven kleur in, dat geeft alleen maar onrust. Probeer aan te sluiten met dezelfde kleur in andere nuances.
Je kunt ook neutrale kleuren toevoegen. Neutraal is niet perse wit of á la ziekenhuis, neutraal is ook gebroken wit, bruin, grijs of zelfs zwart. Vaak kan de kinderopvang best wat meer stevige kleuren gebruiken, om rustpunten te creëren waar een kind kan aarden.

Een ruimte in de kinderopvang hoeft zelf dus niet kleurrijk te zijn om sfeervol te zijn. Kleuren zijn er al genoeg, in kleding, werkjes en speelgoed. Het is vooral prettig als een ruimte in grote lijnen rustig is, zodat het een goede gelegenheid biedt waarbinnen kleur, vorm, geluid en beweging plaatsvindt.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.