Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Kamp belooft toezicht kinderopvang snel te herstellen

Kamp belooft toezicht kinderopvang snel te herstellen

Minister Henk Kamp (Sociale Zaken) gaat snel actie ondernemen om het toezicht op de kwaliteit van de kinderopvang veilig te stellen. Na de Kamer drongen ook gemeenten hierop aan. Gemeenten zouden door een uitspraak eind vorig jaar van de Raad van State mogelijk niet meer kunnen optreden tegen kinderdagverblijven die zich niet houden aan kwaliteitseisen die zijn vastgelegd in beleidsregels in samenspraak met de branche- en ouderorganisaties.

Wetgeving
Een woordvoerster van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) zei vrijdag dat er veel zorgen zijn over de uitspraak van de hoogste bestuursrechter. De VNG wil dat Kamp zo snel mogelijk, liefst volgende week al, met een aanpak komt en de beleidsregels omzet in wetgeving om de handhaving in de kinderopvang zeker te stellen.

Juist nu
De woordvoerster wijst erop dat juist nu veel aandacht is voor de kwaliteit van crèches, gastouders en peuterspeelzalen en regels worden aangescherpt sinds de zedenzaak bij ’t Hofnarretje in Amsterdam. ‘De samenleving vraagt om goede handhaving’, stelde zij. Ook minister Kamp benadrukt: ‘We weten allemaal wat er mis kan gaan in de kinderopvang’.

Juridische redenen
Kamp erkent dat het ‘nu om juridische redenen problematisch lijkt’ dat de huidige kwaliteitseisen in samenspraak met de kinderopvangbranche en ouderorganisaties zijn opgesteld. Maar hij zei nog te moeten bezien of meer wettelijke eisen de oplossing is. De minister heeft eerder bij het verscherpen van de kwaliteitseisen na de zedenzaak in Amsterdam al aangegeven te hechten aan zelfregulering in de branche. Zo wil het kabinet niet meer dat één medewerker verantwoordelijk is voor een groep kinderen. Voortaan zouden minimaal twee leidsters nodig zijn, maar Kamp wil ook de ruimte geven aan bijvoorbeeld kleinere kinderdagverblijven om dit ‘vier-ogenprincipe’ op een andere verantwoorde manier in te vullen.

Lees ook:
Kamer bezorgd over toezicht kinderopvang >>
Kwaliteitseisen niet afdwingbaar >>

Bron: ANP
Foto: ANP

1 REACTIE

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.