Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Kamer wil verplicht verbeterplan voor recidivisten

Marianne Velsink
Kinderopvangorganisaties die de kwaliteit ondanks een rood of oranje risicoprofiel niet verbeteren, zijn Kamerleden een doorn in het oog. Een motie van GroenLinks Kamerlid Linda Voortman om recidivisten een verbeterplan te laten opstellen, is aangenomen in de Tweede Kamer.
1Motie-risicoprofiel.jpg
Organisaties die een structureel verhoogd risico lopen

Van alle opvanglocaties heeft de GGD een risicoprofiel gemaakt: rood, oranje, geel of groen, afhankelijk van hoe groot de toezichthouder het risico acht dat op die locatie overtredingen worden begaan. Tijdens het laatste Kamerdebat over de kinderopvang, werd veel geklaagd over dit systeem. De in opspraak geraakte Amsterdamse kinderopvangorganisatie 24/7 Kids had al jaren een rood en oranje risicopriel. Toch werd de locatie niet gesloten en kon de eigenaresse doorgaan met het misleiden van de inspectie. Bovendien blijken de meeste ouders niets te weten over de aanwezige  risico’s op hun locatie.

VNG en GGD zijn positief over de stap van minister Asscher van Sociale Zaken om te komen tot een kwaliteitsoordeel voor de kinderopvang. Lees hier hun reacties

Kwaliteitsoordeel

De minister, VNG en GGD zijn bezig met het ontwikkelen van een kwaliteitsoordeel voor de kinderopvang. Dit is bedoeld om ouders in duidelijke taal te informeren over de kwaliteit die is aangetroffen op hun opvanglocatie. Vanaf 2017 starten pilots om met kwaliteitsoordelen te werken, maar de invoering zal op zijn vroegst eind 2017 zijn. Kamerleden pleiten ook voor een oplossing die direct kan worden ingevoerd.

Ouders betrekken

Voortman ziet dit voor zich in de vorm van een speciaal verbeterplan. Organisaties die een structureel verhoogd risico lopen, zijn verplicht om een verbeterplan op te stellen en die actief onder de aandacht te brengen van de betrokken ouder(commissies). Dit plan moet onderdeel uit gaan maken van het GGD-inspectierapport. De motie van Voortman wordt gesteund door Pieter Heerma (CDA), Steven van Weyenberg (D66) en Keklik Yücel (PvdA).

Bekijk de motie hier

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.