Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Kamer bemoeit zich niet met Pietendiscussie

Minister Asscher van Sociale Zaken en Werkgelegenheid laat weten dat het niet de taak van het kabinet is om een richtlijn te geven voor het sinterklaasfeest. De samenleving moet zelf bepalen of en hoe zij het kinderfeest viert.
Kamer bemoeit zich niet met Pietendiscussie
Foto: ANP Kippa

De minister antwoordde dit op Kamervragen van de Groep Bontes/Van Klaveren. Hij ziet dat er op het moment pijn is aan beide kampen in de Pietendiscussie. Aan de ene kant zijn er de mensen die het sinterklaasfeest al jaren met veel plezier vieren. Zij zien het racismestandpunt als belediging. ‘Aan de andere kant is er pijn bij mensen die zich gekrenkt voelen door de figuur van Zwarte Piet. Mensen die niet steeds te horen willen krijgen dat ze zich niet moeten aanstellen omdat het maar een kinderfeest is.’ Asscher vindt het belangrijk dat beide partijen hun mening in een ‘respectvolle dialoog’ duidelijk kunnen maken.

Kabinet

Het kabinet wil mensen niet opleggen hoe ze het feest moeten vieren. ‘Er is geen sprake van een wet, richtlijn of andere vorm van verplichting die door de overheid wordt opgelegd als het gaat om de wijze waarop het sinterklaasfeest wordt gevierd’, aldus de minister. Hij benadrukt dat het kinderfeest een eeuwenoude traditie is die is vormgegeven door de samenleving. Het feest bestaat al lange tijd als veranderende traditie. ‘Het is aan de samenleving om te bepalen of en hoe het sinterklaasfeest wordt gevierd en welke onderdelen daarbij horen.’

Jacqueline Butti beschrijft in een blog hoe het sinterklaasfeest er volgens haar uit moet komen te zien. Kun jij je hierin vinden? Lees haar blog hier.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.