Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Kabinet, maak je ambities over jeugdbeleid waar’

Het wordt tijd dat het kabinet de uitgesproken ambities voor één basisvoorziening voor kinderen waarmaakt. Dit zeggen de PO-raad, de MOgroep en Brancheorganisatie Kinderopvang in een gezamenlijk position paper aan de Tweede Kamer. Volgens de branchepartijen ademt het regeerakkoord ambitie en is nu het moment aangebroken om te werken aan een gemeenschappelijke visie voor jonge kinderen.
'Kabinet
Foto: ANP Photo

‘Alles begint bij de onderkenning dat investeringen in gebundelde arrangementen de moeite waard zijn. Het is goed voor kinderen, stimuleert de economie en de arbeidsparticipatie en levert de samenleving veel op’, benadrukken de partijen. Ze roepen de Tweede Kamer, en vooral de ministers en staatssecretarissen van Onderwijs en Sociale Zaken, op om over de toekomst van jeugdvoorzieningen in gesprek te gaan.

Regeerakkoord

In het regeerakkoord spreken de VVD en de PvdA ook de wens uit om de lappendeken die is ontstaan aan voorzieningen voor kinderen aan te pakken. Dit willen ze bereiken door bijvoorbeeld de financiering van het peuterspeelzaalwerk onder de Wet kinderopvang te brengen. Maar er staat ook letterlijk op de agenda dat er wordt ingezet op integrale kindcentra. De branchepartijen vinden het jammer dat er vanuit het Rijk tot dusverre geen actie is ondernomen om werk te maken van deze plannen. In de kinderopvang, het onderwijs, de jeugdzorg en het peuterspeelzaalwerk zit men ondertussen niet stil. Er zijn veel lokale initiatieven ontplooid om beter samen te werken, ondanks bijvoorbeeld de grote bezuinigingen op de kinderopvang.

Voor alle kinderen

De partijen doen in hun position paper een voorstel hoe een geïntegreerde kindvoorziening voor kinderen er in de toekomst uit kan zien. De nadruk ligt hierbij op een basisvoorziening voor alle jonge kinderen, extra aandacht voor kinderen met een achterstand, samenwerking met gemeente en partners en het harmoniseren van de financiering. Concrete aanbevelingen zijn bijvoorbeeld het definitief aanpakken van belemmerende regelgeving om samen te werken en het minimale recht voor ieder kind van twee tot twaalf jaar op twee à drie dagdelen kinderopvang. Met deze laatste suggestie heeft de visie van de branchepartijen raakvlakken met het in 2012 gepresenteerde plan Kies nu voor Kinderen van de Bernard van Leer Foundation en het Kinderopvangfonds.

Opleiding en combinatiefuncties

De branchepartijen stellen ook voor om de opleidingen voor pedagogisch personeel te verbeteren en meer te sturen naar een combinatiefunctie in meerdere jeugdvoorzieningen, zoals kinderopvang, peuterspeelzalen, onderwijs, sport en cultuur. De samenwerking tussen jeugdzorg en andere kindvoorzieningen moet vanuit de (lokale) overheid gestimuleerd worden. Ook herhalen de partijen de oproep dat de financiële basis van bijvoorbeeld de kinderopvang niet verder mag worden aangetast. ‘Iedere bezuinigde euro kost de samenleving op langere termijn vier euro’. Dit citaat is afkomstig uit het SEO-onderzoek ‘De waarde van Kinderopvang’. Tot slot vinden de branchepartijen: ‘Opgroeien doe je maar één keer, de kans om het in één keer goed te doen, mag je geen mens ontzeggen, en mogen we als samenleving niet door onze vingers laten glippen.’

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.