Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Jaarlijkse kwaliteitsmeting kinderopvang

Marianne Velsink
Het kabinet wil vanaf 2016 toewerken naar een jaarlijkse kwaliteitsmeting van de kinderopvang. Zo zijn de effecten van bezuinigingen en investeringen in kwaliteit zichtbaar.
jaarlijks kwaliteitsonderzoek.jpg
De jaarlijkse monitor moet ook effecten meten van bezuinigingen of intensiveringen van de kinderopvangtoeslag op de kwaliteit - Foto: iStock

Dit maakt minister Asscher bekend naar aanleiding van de beleidsdoorlichting Kinderopvang. In de doorlichting keken medewerkers van het ministerie van Sociale Zaken terug op de inzet van, in dit geval, de kinderopvang in de afgelopen periode en wat daarvan de betekenis is voor de toekomst. Hoogleraar Economie Janneke Plantenga (Universiteit Utrecht) heeft de beleidsdoorlichting uitgevoerd.

NCKO-instrument

Om een jaarlijkse kwaliteitsmeting mogelijk te maken is een Europese aanbesteding voorbereid. De kwaliteitsmeting wordt uitgevoerd met het NCKO-instrument. Dit is conform het advies van de Algemene Rekenkamer. De jaarlijkse monitor moet niet alleen de kwaliteit van de kinderopvang volgen, maar ook effecten meten van bezuinigingen of intensiveringen van de kinderopvangtoeslag op de kwaliteit. Minister Asscher denkt dat zo’n jaarlijkse meting meer zegt over het effect van kinderopvang op de ontwikkeling van kinderen.

Veilige omgeving

Steeds meer kinderen brengen een deel van hun tijd door op de kinderopvang. Een veilige omgeving is van groot belang, vindt minister Asscher, die benadrukt dat veiligheid ook betekent: fysieke en sociaal-emotionele veiligheid. De afgelopen jaren is met de komst van de continue screening (straks het personenregister), de introductie van de vertrouwensinspecteur kinderopvang, het vierogenprincipe en de meldcode ingezet op het veiliger maken van de kinderopvang na de Amsterdamse zedenzaak. Al deze punten werden ooit aanbevolen door de commissie Gunning. Hebben deze ingrepen zin gehad? In 2016 volgt een evaluatie.

Toezicht kinderopvang

Voor de rest zoomt minister Asscher in zijn reactie op de beleidsdoorlichting in op lopende zaken zoals de harmonisatie, de investering van 60 miljoen euro om via gemeenten alle peuters in Nederland te bereiken en de kwaliteitstoename van het toezicht op de kinderopvang. Gemeenten zijn serieuzer werk gaan maken van toezicht op kinderopvang, oordeelt de beleidsdoorlichting. In 2008 voldeden gemeenten voor 75 procent aan hun wettelijk verplichte toezichtstaak. In 2014 was dit 96 procent.

De beleidsdoorlichting gaat ook in op het bereik van kinderopvang en het effect van investeren in kinderopvangtoeslag. Minister Asscher wil onderzoeken of het verlagen van de kosten voor dagopvang bijdragen aan een hogere arbeidsparticipatie van (vooral) moeders. Lees meer

Het kabinet bekeek de gastouderopvang de afgelopen jaren door de bril van fraudebestrijding, het verhogen van kwaliteitseisen en het versterken van het toezicht. Nu wil minister Asscher zich wat betreft gastouderopvang richten op het bewaken van de kwaliteit. Lees hier hoe

Lees hier de reactie van minister Asscher op de beleidsdoorlichting kinderopvang >>

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.